Hopp til innhold

Bryter regler i attraktiv ordning

Advokater som er plukket ut av myndighetene til å ta statlige forsvareroppdrag i Oslo bryter reglene ved å gi klientene videre til andre. Nå reagerer andre advokater, og vil ha endringer i den eksklusive og attraktive ordningen.

Folk på vei inn i Oslo Tinghus

Mange advokater i Oslo vil gjerne bli medlem av den ettertraktede fast forsvarer-ordningen, men den er forbeholdt de få. Nå får ordningen kritikk.

Foto: Tobias Linnerud Fredø / NRK

– Det er noe alle vet at skjer i stor utstrekning, sier Vidar Lind Iversen. Han har over 20 års erfaring med strafferett.

– Ordningen er åpenbart konkurransevridende og utvelgelsen av forsvarerne skjer etter mitt syn på uklare kriterier, mener Lind Iversen.

Den faste forsvarerordningen skal sikre deg god og kvalifisert advokathjelp, dersom du blir fengslet eller tiltalt i en sak, og ikke har et eget ønske om hvem som skal forsvare deg.

Derfor har det også vært viktig for Oslo tingrett - for rettssikkerhetens skyld - at ikke hvem som helst skal få oppdraget.

Oppdragene er populære, og det er derfor lange søkerlister de sjeldne gangene et av de ca 32 vervene blir ledig.

Likevel viser tingrettens egne stikkprøver fra 2012- 2014, som NRK har fått tak i, at flere av forsvarerne ikke møter selv på tildelingssakene de får. I 2013 viste det seg at av 169 tildelingssaker endte 87 hos en annen på kontoret som ikke er en del av ordningen.

Ofte er det en advokatfullmektig, det vil si en advokatlærling, som får saken. Dette er brudd på retningslinjene, for dersom forsvarer ikke har mulighet selv skal saken gis til en annen fast forsvarer.

Tingretten har reagert

– For oss er det viktigste at en tiltalt som ikke ønsker seg en navngitt advokat, får en god forsvarer. Om tiltalte senere selv velger å skifte til en annen på kontoret, så har han rett til det. Men det forutsetter jo naturligvis at han har valgt det selv, ikke for å frigjøre den faste forsvareren, sier Ina Strømstad i dommernes mediegruppe ved Oslo tinghus.

Ina Strømstad

Ina Strømstad i dommernes mediegruppe i Oslo tingrett.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Men påfallende mange forsvinner videre på samme kontor?

– Ja, jeg ser helt klart det paradokset du trekker opp. Vi har i flere tilfeller reagert fordi vi har sett at det skjer, sier Strømstad.

Flere av de store advokatfirmaene har både tre og fire faste forsvarere på samme kontor. Det er dette flere kritiserer som konkurransevridende, ettersom bruk av fullmektig også vil sørge for at pengene går tilbake samme sted. Ina Strømstad forstår kritikken.

– Ja, og det er jo grunnen til vi har vært opptatt av at det skal være en klar forutsetning at dersom du får et tildelingsoppdrag, så kan du ikke bare overlate det til en advokatfullmektig eller en annen på kontoret. Nettopp på grunn av faren for konkurransevridning.

Bryter reglene

NRK vet om konkrete tilfeller der klienter har blitt overført fra en fast forsvarer til en annen advokat på samme kontor, uten at det har vært ønsket av klienten selv.

Etter at NRK fikk tilgang på stikkprøvene gjort av Oslo tingrett i 2012 – 2014 gjorde vi en egen kontroll av rundt 80 tildelingssaker over en tremåneders periode i år. Den viser at nesten hver femte sak blir tatt av en annen på samme kontor istedenfor den oppnevnte.

Advokat Aase Karine Sigmond har 16 års erfaring som medlem av den faste advokatordningen. Hun mener at det finnes fordeler med å la mindre erfarne advokater ta noen av oppdragene.

Aase Karine Sigmond

Fast forsvarer Aase Karine Sigmond.

Foto: Svein Olsson, NRK

– Tidligere var det ikke sett på som noe problem om man satt bort sakene til andre advokater eller advokatfullmektiger på kontoret. Hvis de faste forsvarerne ikke kan bruke ansatte til å møte i retten, så får man i mindre grad lært opp nye flinke advokater, sier Sigmond.

Hun har selv ikke advokatfullmektiger på sitt kontor og som en konsekvens av tingrettens innstramming tar hun tildelingssakene selv.Sigmond mener det fører til redusert rekruttering.

– Når andre advokater ved kontoret har fulgt opp klientene i forkant er det naturlig at klientene ønsker å bruke den advokaten videre.

Knut Rognlien har også vært en del av forsvarerordningen i en årrekke. Han sier det ofte er gode forklaringer på at forsvarerne kan bli forhindret i å ta en tildelt sak.

– En grunn kan være at man først får tildelt en sak, men så dukker det opp en større sak som man er nødt til å prioritere, forklarer han.

– Det viktigste er at klienten selv samtykker i at noen andre overtar saken, det er grunnvilkåret.

Urettferdig konkurranse

Oslo tingrett mener at ordningen i stor grad fungerer som den skal.

Men vi har ved flere anledninger vært nødt til å minne om forutsetningene for vervet, og enkelte forsvarere har fått en skriftlig oppstrammer, sier Ina Strømstad og hevder det har hjulpet.

– Vi opplever jo at det ikke er ideelt, og det er en del som gir sakene til andre. Da har vi også strammet opp enkeltpersoner, sier hun.

Til våren skal tingretten oppnevne nye faste forsvarere.

– Da kommer vi til å gå inn og sjekke at de som allerede er i ordningen faktisk følger opp forutsetningene. Hvis ikke, risikerer de å miste vervet, sier Strømstad.

Advokat Vidar Lind Iversen

Vidar Lind Iversen mener ordningen med faste forsvarere åpenbart er konkurransevridende.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Vidar Lind Iversen mener det er grunn til å tro at enkelte kontorer foretrekkes fremfor andre, og ønsker en mer åpen ordning.

– Forslaget om at alle med fem års erfaring kan sette seg på liste, fremstår mye mer ryddig enn det er nå, sier han.

Kim Gerdts har mange års erfaring som forsvarer, men er selv ikke en del av den attraktive forsvarerordningen. Han mener det er store variasjoner i hvordan advokatene forholder seg til ordningen.

– Noen er veldig lojale til reglene, andre er det ikke i det hele tatt. Derfor er det et tankekors om det skal fungere sånn som det er nå, sier Gerdts

Øivind Østberg har vært en av de faste forsvarerne siden 2000. Han mener selv at det bør være en jevnlig revurdering av dem som er med.

– Hvis det skjer konsekvent over tid at man ikke tar sakene selv, så er det uforenelig med å beholde vervet som fast forsvarer, mener Østberg.

Han sier han selv har overlatt saker til andre på kontoret, og fått klare reaksjoner som han har «tilpasset seg etter».

– Av og til er det akseptable grunner til at man ikke tar saken selv. Men det kan virke som noen systematisk overlater sakene til andre, i praksis fullmektiger ved kontorene, sier Østberg.

Uenighet om ordningen skal utvides

I Norge er det en lang tradisjon med fritt forsvarervalg. Det betyr at du står fritt til å velge hvem du helst vil ha til å forsvare deg på statens regning.

Den faste ordningen har flere sider. Det ene er en turnustjeneste med døgnvakt en gang i måneden for å hjelpe folk som blir arrestert. Der møter forsvarerne oftest selv.

Men det er tildelingssakene, rettssakene hvor folk ikke har ønsket en konkret forsvarer selv, som kontrollene indikerer at advokatene ikke alltid utfører selv.

Utvalget som står bak utkastet til ny straffeprosesslov la fram sitt forslag på torsdag. Der ble det klart at utvalget er delt på midten for en utvidelse eller ikke. Halve utvalget peker på at enkelte av forsvarerne utfører svært få av oppdragene selv, mens den andre halvparten mener ordningen bør forbli som i dag. Forslaget skal nå ut på høring.

– Sier kontant nei

Forsvarergruppen er en undergruppe i Advokatforeningen som styrke både forsvarernes og siktedes interesser. De er en av aktørene som nå er svært interessert i hva som skjer med ordningen videre.

Det har tidligere kommet mange klager på ordningen. Blant annet peker advokater utenfor ordningen på den konkurransefordelen det har for noen å være en del av det gode selskap.

Marius Dietrichson

Marius Oscar Dietrichson leder Forsvarergruppen i Advokatforeningen.

Foto: Fouad Acharki / NRK

På den andre siden har også forsvarergruppen fått henvendelser fra faste forsvarere som ønsker at det skal bli tillatt å bytte advokater innad i de enkelte firmaene.

– Det har vi sagt kontant nei til, sier leder for forsvarergruppen, Marius Oscar Dietrichson.

Nå vil de se på forslaget til ny straffeprosesslov, og diskutere mulige endringer internt.

– Vi skal se på om det er mulig at listen bør utvides noe, sier han.

Dietrichson mener det er helt naturlig at de fremste advokatene har mye å gjøre.

– Med en advokat som er dyktig, følger en viss aktivitet. Og da kan det også hende at siktede bygger en relasjon til en annen ved kontoret som har fulgt opp klienten, mener han.

Forsvarergruppen er opptatt av at det fortsatt skal være en liste, slik det er i dag, sier Marius Oscar Dietrichson.

– Vi er i spørsmål som dette, ikke opptatt av forsvarernes næringsinteressert, men hva som tjener siktedes interesser. Staten er forpliktet til å gi vedkommende et tilstrekkelig forsvar. Derfor bør det fortsatt være en begrenset liste, og det bør være kvalitetskontroll, sier Dietrichson.

– Når det er sagt, bør nok listen utvides slik at flere gode forsvarere slipper til.