Hopp til innhold

UP med umulig måleresultat

To unge gutter blitt tatt for å ha kjørt i minst 171 km i timen på motorsykkel. Måleresultatet umulig mener analyseselskap. Politimann anmeldt for å være kritisk til UP-måling.

Frode Bratlie og Torgeir Rugtvedt

Politiet mener at de to motorsyklistene Torgeir Rugtvedt og Frode Bratlie kjørte i en hastighet på minst 171 kilometer i timen på sine motorsykler. De innrømmer å ha kjørt for fort, men ikke så fort som politiet hevder.

Foto: Jørn Norstrøm/ NRK Brennpunkt

Ingeniørfirmaet Recon analyserer alle parters forklaring i saken. Konklusjonen er klar; beregningene viser at det ikke er fysisk mulig å komme til samme resultat som UP-patruljen hevder i sine forklaringer i retten.  Test analysen selv .

Politiet mener at de to motorsyklistene Torgeir Rugtvedt og Frode Bratlie kjørte i en hastighet på minst 171 kilometer i timen på sine motorsykler. De innrømmer å ha kjørt for fort, men ikke så fort som politiet hevder. De tar saken til retten, og blir dømt for å ha kjørt i 122,84 kilometer i timen. Retten stiller spørsmålstegn til UP-patruljens forklairnger angående gjennomføringen av fartskontrollen og til deres målinger.

Politiet nekter å godta dommen og anker til Agder Lagmannsrett.

Kritisk politmann anmeldt

Jens Arne Bærland

Politiførstebetjent Jens Arne Bærland ble anmeldt til spesialenheten for politisaker da han var kritisk til kontrollen. Han ble blankt frifunnet av SEFO.

Foto: Jørn Norstrøm / NRK Brennpunkt

Politiførstebetjent Jens Arne Bærland ved Telemark Politidistrikt så på saken og varslet sine overordnede om at politiet ikke hadde fulgt sine egne instrukser ved denne trafikk-kontrollen. Han kan dokumentere flere brudd på instruks for gjennomføringen og resultatet av fartsmålingen. Han melder fra oppover i systemet, fordi regelen er at politiet skal frafalle resultatet av fartsmålingen, når regelverket ikke følges. Til sin store forundring blir Bærland kalt inn på teppet til daværende politimester for Telemark Politidistrikt, Geir Sønstebø. Politimesteren velger så å anmelde sin egen førstebetjent til Spesialenheten for politisaker (SEFO). Politimesteren mener at Bærland har forsøkt å påvirke påtalejuristen til å trekke anken. SEFO etterforsket saken i 4 måneder og Jens Arne Bærland ble frifunnet.

Lagmannsretten dømmer strengere

Agder Lagmannsrett tar ikke hensyn hverken til beregningene fra ingeniørfirmaet Recon eller forklaringen til politiførstebetjent Jens Arne Bærland. Retten dømmer Torgeir Rugtvedt og Frode Bratlie til 36 dagers fengsel og tap av førerkort i 24 måneder. Rugtvedt slapp ut av fengsel idag, 4. februar og Bratlie skal inn til soning i juni.