Hopp til innhold

Kvikksølvjentene

Gerd Irene Lyse og Tordis Synnøve Stigen Klausen jobbet som tannlegeassistenter på 1970- og 80 tallet, og ble gradvis syke.

Les spørsmålene og svarene her

Daglig knadde de kvikksølv i hendene. Det ble også kokt og sølt på gulvet. Ingen fortalte dem at det var farlig.

Gerd Irene Lyse varmet opp kvikksølv i over 15 år (foto: NRK).

Gerd Irene Lyse jobbet ved flere tannlegekontor i Rogaland fra 1971.

- Med årene kom hukommelsessvikt. Ord forsvant, og jeg husket plutselig ikke de enkleste rutiner, sier Lyse.

Etterhvert fikk hun skjelvinger, angstanfall, depresjoner og humøret endret seg.

Hukommelsen sviktet

I Telemark kan Tordis Synnøve Stigen Klausen fortelle det samme. Hukommelsen sviktet, konsentrasjonen forsvant, hun fikk skjelvinger, blødninger og ble etter hvert så utmattet at hun daglig sovnet i bilen når hun kom hjem fra jobb.

Kokte kvikksølv

Tordis Synnøve Stige Klausen og Gerd Irene Lyse gjorde det som var forventet av dem, det som var daglig praksis ved tannlegekontorer i hele landet. De kokte kvikksølv. Daglig varmet de oppkobberamalgam, tabletter som inneholdt 70 prosent kvikksølv. Dette skjedde over åpen flamme, i rom uten ventilasjon. Stoffet var i bruk helt fram til 1994.

Myndighetene reagerte ikke, og de fleste eksperterne sa det ikke var farlig. Men ingen gjorde en grundig studie, eller gjennomførte et skikkelig tilsyn.

Tordis Synnøve Stigen Klausen har kjempet i 13 år for å bli trodd (foto: NRK)

Ekstreme doser

Men en undersøkelse Brennpunkt har fått gjort viser at kvikksølvkonsentrasjonen er skyhøyt over akseptable doser. I Norge er det tillatt å jobbe i miljø der det er 50 mikrogram kvikksølv i luften over en åtte timers arbeidsdag. Da vi målte dampen fra kobberamalgamet stanset apparatet på 1000 mikrogram. Det var fordi det ikke kunne måle høyere doser.

Ikke trodd, ingen erstatning

Tordis Synnøve Stigen Klausen varmet opp kobberamalgam hver halvtime, seks dager i uken i flere år. Hun har i 13 år hevdet at hun er kvikksølvforgiftet, men er ikke blitt trodd. Saken er ført til topps i rettssystemet. Leger, eksperter fra direktorater og Statens Arbeidsmiljøinstitutt vitnet på at hun ble utsatt for for lave doser.

Istedet ble hun stemplet som psykisk syk.

Gerd Irene Lyse har gått en evig rundans mellom leger. Diagnosen i dag er Parkinssons, og svaret på alle spørsmål om kvikksølvforgiftning er en resept på lykkepillen.

Ingen fikk erstatning

Et forsiktig anslag viser at 10.000 kvinner jobbet som tannlegeassistenter mellom 1960 og 1990. Ingen har fått yrkesskadeerstatning for kvikksølvforgiftning.

Lyd og video

Lenker