I felt med PKK-geriljaen

I denne kortdokumentaren kommer Anders Sømme Hammer tett på PKK-geriljaen som er stemplet som terrororganisasjon av både EU og USA.

Journalist Anders Sømme Hammer kommer tett på PKK-geriljaen i Kirkuk, Irak. PKK er stemplet som terror-organisasjon av både EU og USA.

PKK-geriljaen kjemper sammen med den kurdiske hæren nord i Irak.

Mens Anders Sømme Hammer fulgte norske Hosheng Kerkuki, som kjemper sammen med den kurdiske hæren som kalles peshmerga, fikk han unik tilgang til den omstridte PKK-geriljaen.

De unge mennene i PKK smykker seg med fryktinngytende hjemmelagde tatoveringer som denne kobraslange

De unge mennene i PKK smykker seg med fryktinngytende hjemmelagde tatoveringer som denne kobraslange.

Foto: Anders Sømme Hammer / NRK

I denne kortdokumentaren følger Hammer geriljaen tett i felt utenfor byen Kirkuk i Irak. Trykk på bildet over for å se filmen.

– Jeg fikk kontakt med PKK-geriljaen da jeg arbeidet med dokumentaren om norske Hosheng Kerkuki som kjemper sammen den kurdiske hæren nord i Irak.

Mange av soldatene i den kurdiske hæren, den såkalte Peshmergaen, er dårlig trent og de støtter seg på geriljasoldatene i PKK som har en helt annen disiplin i felt.

– PKK-soldatene fungerer som kurdiske spesialsoldater. De ofrer kjærligheten og et øvrig normalt liv for å kjempe for en svært omstridt organisasjon som er stemplet som terrorister både i EU og USA.

Dramatisk på fronten

Kvinner og menn kjemper side om side i PKK-geriljaen, men får ikke innlede kjærlighetsforhold.

Kvinner og menn kjemper side om side i PKK-geriljaen, men får ikke innlede kjærlighetsforhold.

Foto: Anders Sømme Hammer / NRK

– Da jeg fikk kontakt med organisasjonen, måtte jeg vente en liten stund mens de sjekket bakgrunnen min, og at jeg var den journalisten jeg sa jeg var. Jeg hadde bedt om å få følge dem i felt, og ble kjørt ut til en leir halvannen time utenfor den irakiske byen Kirkuk som IS stadig angrep.

– Jeg hadde så vidt gått gjennom porten da den første granaten slo ned 10-15 meter fremfor leiren. Det første døgnet jeg var der, var det kamper hele tiden, skuddvekslinger, granatangrep og forsøk på snikangrep fra begge sider.

PKK kan minne om marxistiske opprørsgrupperinger på 70- og 80-tallet, men har utviklet en egen ideologi spunnet rundt lederen Abdullah Öcalan. Han sitter fengslet på livstid i Tyrkia.

Dilemma for norske soldater

Den kurdiske hæren som norske soldater nå skal trene i Nord-Irak, har et svært nært samarbeid med PKK.

PKK-soldater speider etter IS-krigere i nabolandsbyen

PKK-soldater speider etter IS-krigere i nabolandsbyen.

Foto: Anders Sømme Hammer / NRK

– PKK skaper et stort dilemma for Norge og de øvrige landene som deltar aktivt i krigen mot IS, for samtidig som PKK er stemplet som terrorister i store deler av Vesten, er de også blant dem som yter størst motstand mot IS.

De siste tre årene har Anders Sømme Hammer laget tre dokumentarer for NRK Brennpunkt, som handler om hvordan folk blir radikalisert, og i stand til å drepe.

Se alle filmene her: Tre filmer om radikalisering

Anders Sømme Hammer har fått støtte fra stiftelsen Fritt Ord og vil framover fortsette å lage dokumentarer og reportasjer om Afghanistan og Irak og Syria.

Soldater fra den kurdiske hæren og PKK samarbeider tett, her bruker de en bombekaster til å beskyte

Soldater fra den kurdiske hæren og PKK samarbeider tett, her bruker de en bombekaster til å beskyte.

Foto: Anders Sømme Hammer / NRK
Geriljasoldatene i PKK er omstridte og organisasjonen er terrorstemplet både i EU og USA

Geriljasoldatene i PKK er omstridte og organisasjonen er terrorstemplet både i EU og USA .

Foto: Anders Sømme Hammer / NRK