Hopp til innhold

Norsk politi heiet på dem de skulle fange

Norske politifolk som var på oppdrag ved Schengens yttergrense i Spania, endte opp med å heie på migrantene som de egentlig var satt til å fange.

Den norske politikvinnen Karoline Lynne ved EUs yttergrense.

Hundeførerne Karoline Lynne og Harry Møkkelgård opplevde å bli satt i et følelsesmessig dilemma da de var satt til å kontrollere fergetrafikken fra Marokko til den spanske havnebyen Algeciras. Norge er medlem av EUs grensekontrollbyrå Frontex, og norske politifolk er derfor ofte med på å vokte yttergrensene til Schengen-området.

Schengen-grensen i Sør-Europa er under sterkt press fra tusenvis av migranter fra fattigere land som vil skape seg et bedre liv i Europa.

Med hjelp fra schäferhundene sine søkte de to norske politifolkene etter migranter som gjemte seg under lastebiler og busser.

Se hele dokumentaren her

På kaia i Tanger

Hendelsen som fikk de to hardbarkede politifolkene til å se med litt andre øyne på dem de skulle fange, skjedde da de reiste i sivil over til den marokkanske havnebyen Tanger. Der var de vanlige turister, uten politimyndighet.

Mens de ventet på ferja tilbake, fikk politifolkene se unge gutter som prøvde å snike seg med på ferjene til Spania. Guttene krøp over tak på bygninger i området, de snek seg langs vannkanten, de svømte mellom de store fergene og de prøvde å fire seg over i båtene via fortøyninger.

Flere av guttene oppdaget Karoline og Harry som sto og fulgte med på bevegelsene deres, uvitende om at de var politifolk som på neste vakt ville vente med hund på den andre siden. Derfor vinket og smilte de og ga spørretegn om kysten var klar.

I videoklippet øverst i saken kan du se reaksjonen til de norske politifolkene da de oppdaget de tre guttene. Klippet er hentet fra NRKs dokumentarserie "Drømmen om Europa", der siste episode sendes på NRK1 i kveld.

Linda og Dennis

Karoline Lynne og politihunden Dennis på jakt etter ulovlige migranter ved Europas yttergrense. Jobben utfordret deres syn på hvem som er skurkene.

Foto: Liv Berit Gilberg / NRK

Karoline og Harry smilte og vinket tilbake, men unnlot å gi tegn om at de kunne fortsette uten å bli tatt. Følelsen de to politifolkene fikk, var likevel tydelig:

– Man føler at man får kontakt. Vi har til og med vinket til dem og da blir det sånn at vi heier litt på dem, sier Karoline Lynne.

Kollegaen hennes, Harry Møkkelgård, er enig:

– Vi vil jo ikke avsløre dem, stakkar. Må bare innrømme at jeg har en viss sympati med de guttene. Jeg forstår dem godt. Det skal bli godt å komme hjem og fange ordentlige tyver, sier han.

Karoline Lynne sier det føles litt konfliktfylt å ønske at guttene skal lykkes.

– På et annet plan gjør vi jo ikke det. Verden er urettferdig og vi er veldig heldige som bor der vi bor, mens disse unge guttene ikke har de mulighetene som vi har. Det er klart det gjør inntrykk. Man må stå der og se dem for å forstå det, sier hun.

Les over 50 norske flukthistorier her.

Hør radiodokumentaren om norske Amiras flukt fra krigen i Bosnia her.

Mellom barken og veden

At politifolkene i Frontex har en vanskelig rolle, bekreftes av FNs spesialrapportør Francois Crépeau. Han har sett nærmere på effekten av Europas grensepolitikk og er blitt kritisk til det han ser:

Francois Crepeau

FNs spesialrapportør Francois Crepeau sier grensevaktene i Schengen står i en vanskelig dobbeltrolle.

Foto: FN

– Grensevaktene er i en vanskelig dobbeltrolle, det er et politisk press for å få tallene på migranter ned, samtidig har man sin egen samvittighet som menneske. Det er en vanskelig posisjon å være i.

– Frontex er fanget mellom barken og veden. På grensa skal de forsøke å stanse kriminalitet, men her har vi ikke med alkohol og narkotika å gjøre. Dette er folk som vil jobbe og sende penger hjem.

Crépeau mener vi i Europa har utviklet en forestilling om at migrantene inn til vår del av verden er kriminelle. Men i det øyeblikk vi slutter å tenke slik, blir saken helt annerledes, sier han.

– Vi ville ha gjort det samme om vi hadde vært i deres situasjon og hatt det samme motet.