Se førpremiere på 22. juli-dokumentaren

Overvåkingsbildene av terroraksjonen i Regjeringskvartalet har vakt internasjonal oppsikt. Nå kan du se førpremiere på hele Brennpunkt-dokumentaren.

Historien om den mørkeste dagen i norsk etterkrigshistorie fortalt gjennom ofrene, de etterlatte og nødetatene. Minutt for minutt følger vi hendelsene fram til midnatt. Vi ser med hvilken kraft bomben sprer ødeleggelse og død i Regjeringskvartalet, og vi møter ungdommer på Utøya som har sett sine nærmeste venner bli drept.

Slik så det ut etter at flere titalls AUFere flyktet i panikk fra kafebygget på Utøya. Mange av dem prøve å løpe fra terroristen uten fottøy. Foto: Kripos

I morgen kveld viser NRK1 dokumentarfilmen "22.07" i en spesialversjon av dokumentarprogrammet Brennpunkt. Filmen kan du se allerede nå på nrk.no.

40 medvirkende, blant dem ofre, politifolk, redningspersonell, vitner og berørte politikere forteller hvordan de opplevde den forferdelige dagen, minutt for minutt.

I filmen er alle de medvirkende bragt tilbake på åstedet der det hendte. Regissør Svein Bæren sier dette er et grep som skiller dokumentaren fra de andre som allerede er laget om 22. juli.

Tilbake på åstedet

– Film er et visuelt univers, og ved å filme på de stedene hvor tingene skjedde, utfyller vi og gir tilleggsinformasjon til det som sies. Vi tror også de medvirkende vil huske og gjenfortelle det som skjedde på en sannere måte, sier Bæren.

– Hva har vært den største utfordringen med å lage denne filmen?

– Det har vært å velge hvem og hva som skal være med fordi terroren rammet så mange. Det har også tatt tid å få tillatelse til å filme på de stedene tragediene skjedde. Å koordinere og gjøre intervjuavtaler med over 40 medvirkende har vært en stor oppgave. I tillegg har vi måttet gjøre alle opptakene i overskyet vær siden det regnet 22. juli, forteller Bæren.

– Det er allerede produsert en rekke både norske og utenlandske dokumentarer om 22. juli, hvorfor trenger vi enda en?

– Det har vært fokus på svært mange enkeltsaker om 22. juli, men vi ønsket å samle alle hendelsene i Oslo og på Utøya i én film for å gi publikum en oversikt over hva som skjedde den dagen, sier regissør Svein Bæren, som med denne filmen avslutter sin mangeårige karriere i NRK.