Hopp til innhold

Gullmedaljer gjør nordmenn stolte

Tre av fire nordmenn sier at de blir stolte når norske idrettsutøvere gjør det bra i internasjonale konkurranser.

Andreas Thorkildsen med gullmedaljen
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

29 prosent er svært stolte, og 46 prosent sier de er nokså stolte.

Dette kommer fram i en undersøkelse NSD, Norsk Samfunnsvitenskaplig Datatjeneste, har gjort.

Undersøkelsen var del av en større internasjonal undersøkelse som ble gjennomført i 40 land i 2007. Den norske delen av undersøkelsen er presentert i NSD-Nytt.

Seks prosent av de spurte sier at de ikke er stolte i det hele tatt, mens 12 prosent svarer at det ikke er særlig stolte.

Brobyggerfunksjon

Undersøkelsen viser at folk flest er svært positivt innstilt til sport og mener det har en positiv effekt, både for den enkelte og for samfunnet.

Seks av ti mener at sport også har en brobyggerfunksjon og bringer ulike grupper og folkeslag i Norge nærmere hverandre.

Undersøkelsen viser likevel at mange er kritiske når det gjelder medienes sportsdekning. Over halvparten av de spurte mener at sport får en uforholdsmessig stor plass i avisspaltene og på TV.

21 prosent sier de sterkt enige i at det er for mye sport på TV, 31 prosent svarer at de er enige i utsagnet. Fire prosent sier de er sterkt uenige i at det er for mye sport på TV, mens 13 prosent sier de er uenige i dette.

Siste nytt

 • Kubacki forklarer Vikersund-exiten: Kona havnet på sykehus

  Dawid Kubacki forsvant fra Raw Air-avslutningen i Vikersund av personlige årsaker. Nå opplyser han at det var på grunn av kona som ble syk.

  Det skriver hoppstjernen på Instagram. Kubacki var den eneste som kunne passere Halvor Egner Granerud i verdenscupsammendraget.

  Kubacki skriver at hans kone Marta havnet på sykehus på grunn av hjertet.

  «Hun er i dårlig forfatning og legene kjemper for livet hennes. Hun er i gode hender og en sterk jente. Jeg vet at hun vil bekjempe det», skriver han.

  «Selvfølgelig er dette slutten på sesongen for meg, men det er ikke viktig nå», skriver han videre.

  (©NTB)

  Holmenkollen skifestival 2023
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Bayern-stjerne mister landskamper – usikker til toppkamp neste uke

  Bayern München-stjernen Jamal Musiala har meldt forfall til Tysklands kommende landskamper på grunn av en strekk i låret.

  Det opplyste Tysklands landslagssjef Hansi Flick mandag.

  Musiala har vært en av Bayern Münchens beste spillere denne sesongen med 15 mål og 12 målgivende pasninger i alle turneringer. I Bundesliga er han lagets toppscorer med elleve mål.

  – Vi håpet alle at Jamal skulle være klar fordi han har unike egenskaper, sa Flick.

  Bayern har også grunn til å være bekymret. En potensielt avgjørende kamp om seriegullet finner sted etter landslagspausen når Borussia Dortmund venter 1. april. Dortmund leder serien med ett poeng mer enn Bayern etter 25 kamper. (NTB)

  Germany Soccer Champions League
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Thingnes Bø vant over fem millioner kroner i historisk sesong

  Skiskytterstjernen Johannes Thingnes Bø gikk inn over fem millioner kroner da han satte sesongrekord med seier i 19 av 25 individuelle renn.

  Stryningen tok 16 enkeltseirer i verdenscupen og vant tre individuelle renn i VM. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt, sprintcupen og jaktstartcupen.

  19 seirer i én og samme sesong er rekord. Det var kun seks renn som ikke hadde Thingnes Bø som vinner. Stryningen hadde selv den gamle rekorden på 16 triumfer.

  Det har gitt klingende mynt i kassa til skiskytteren som til daglig holder til i Kongsvinger. Hele 461.000 euro (5,2 millioner kroner) står i Thingnes Bøs navn etter sesongen, viser tall fra Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

  Han fikk rundt 170.000 kroner for hver seier i verdenscupen og over 300.000 for å vinne verdenscupen sammenlagt. I VM ble det 300.000 kroner ganger tre med seier på sprint, jaktstart og normaldistanse. (NTB)

  Verdenscup skiskyting i Holmenkollen
  Foto: Javad Parsa / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste