Hopp til innhold

Den forbudte «folkesporten»

Karin (25) skulle ønske hun kunne spille lovlig i Norge. Blå Kors advarer mot en legalisering.

Karin Bruteig

Student Karin Bruteig spiller poker både på nett og live.

Foto: Roger Oldeide / NRK

Poker med penger er fortsatt ulovlig i Norge, men siden 2009 skal ingen ha blitt dømt for å spille. En halv million nordmenn spiller poker på et eller annet nivå, ifølge en undersøkelse InFact gjennomførte for Norges Pokerforbund i fjor.

– Jeg føler meg ikke kriminell når jeg spiller poker, sier student Karin Bruteig (25).

Lørdag starter poker-NM i Dublin, og Oslo-jenta er en av cirka 1500 personer som har kvalifisert seg.

Til tross for at det er ulovlig, er Karin likevel åpen om at hun oppsøker steder der det spilles live-poker om penger.

– Jeg spiller en del nettpoker, men foretrekker å spille live-turneringer. Det er gøyere og mye mer sosialt. Jeg har blitt kjent med mange jeg kanskje ikke vanligvis ville blitt kjent med. Det er skikkelige steder, ikke mørke kjellere som mange tror, forteller hun.

På hennes studentøkonomi handler det om forholdsvis små summer. Ifølge henne selv har hun aldri tapt mer enn 10.000 kroner.

Poker som levebrød

Johnny Lodden

Pokerspiller Johnny Lodden sammenligner yrket sitt med å være nordsjøarbeider.

Foto: Roger Oldeide / NRK

For pokerspilleren Johnny Lodden (28) er beløpene større, mye større.

Lodden er blant Norges beste pokerspillere og har livnært seg utelukkende av poker i et tiår. Med både samboer og barn bidrar han til husholdet med penger han har vunnet på grønne filtduker rundt om i verden.

Lodden sammenligner det å være pokerspiller på heltid med å være nordsjøarbeider.

– Jeg har omtrent 100 reisedøgn i året. Jeg er hjemme i to-tre uker og hjelper til hjemme, leverer datteren min i barnehagen, lager middag og slike ting. Så reiser jeg til utlandet i én til to uker og bare spiller poker, forteller Lodden.

Også Lodden spiller ulovlig poker i Norge, og forteller om stor forskjell på håndhevingen av loven de siste årene.

– Før var det razziaer, men i dag virker det som om politiet ikke lenger bryr seg, forteller han.

Nå er han klar for sitt åttende norgesmesterskap i utlandet. Men mye tyder nå på at poker-NM neste år kan arrangeres innenlands.

Spilte bort 4 millioner

For hver som vinner i poker er det mange flere som taper. Til Blå Kors i Oslo kommer noen av dem som har store problemer som følge av pokerspill.

NRK har snakket med én av dem, en mann i 40-årene som ønsker å være anonym.

Han oppgir å ha spilt bort fire millioner kroner på få år, hovedsaklig på nettpoker.

Folk sier de heller ville hatt et alkoholproblem enn et spilleproblem.

Pål Fylling Helland

– Jeg begynte med nettpoker i det små, med lav innsats. Jeg ble veldig fascinert av spillet og ble raskt avhengig. Det gikk fort utfor, forteller mannen som i dag er personlig konkurs.

Han hadde på det meste 24 forbrukslån for å finansiere spillingen. I dag er han på gjeldsordning og styrer ikke sin egen økonomi.

– Jeg kan bare skylde på meg selv, for jeg visste hvor galt det var. Jeg skulle bare vinne tilbake alt det jeg hadde tapt, og slik fortsatte det. Jeg kunne lett tape 80.000 dollar (cirka 480.000 kroner) på en kveld, forteller han.

- Jeg mener alle pengespill burde vært ulovlig, slik ser jeg i alle fall på det nå. Man blir jo fristet i alle bauger og kanter med reklame for dette. Jeg blir forbanna når jeg ser reklamene for de spillene, sier mannen.

Vil tillate mesterskap

I regjeringsplattformen fremgår det at Regjeringen ønsker å tillate mesterskapsturneringer i poker. Lotteritilsynet har utarbeidet et forslag til hvordan dette skal gjøres.

I forslaget, som snart skal på høring i Stortinget, heter det blant annet at poker-NM kan arrangeres i Norge. Men det skal være begrensninger for hvor mye man kan satse og hvem som får arrangere.

Kronetaket er foreslått til 10.000 kroner per spiller. Videre heter det at minst fem prosent av inntektene skal gå til samfunnsnyttige formål.

Kulturdepartementet har ennå ikke tatt stilling til forslaget fra Lotteritilsynet og vil derfor ikke kommentere det.

Pål Fylling Helland

Som behandler ser Pål Fylling Helland skyggesiden av pokerspillingen.

Foto: Roger Oldeide / NRK

– Store mørketall av spillavhengige

De fleste som henvender seg til Blå Kors har allerede mistet det meste de eier og sitter i bunnløs gjeld.

– Som behandlere ser vi jo skyggesidene av dette og hvilke konsekvenser det har for enkeltskjebnene og deres familier. Det er hus som ryker, ferier som må avlyses. Mange blir berørt av et slikt problem, sier psykolog Pål Fylling Helland i Blå Kors.

En tredjedel av henvendelsene de får om spillavhengighet handler om poker. Og det er vanligvis ikke de dårlige spillerne som får problemer:

– Det er de ganske gode, de som vinner en del, som oftest får problemer etter hvert, forteller Helland.

Han frykter at en legalisering kan føre til at flere sårbare får problemer.

– Poker er ikke er «lykkespill»

Norges Pokerforbund er imidlertid ikke engstelige for en oppmykning. De ønsker seg langt mer enn en NM-turnering i året.

– Vi er selvsagt glad for at regelverket mykes opp, men det virker som at Lotteritilsynet har valgt den strengeste varianten av legalisering som de kan. Poker er en folkesport i Norge og det faktum at det er ulovlig strider mot folks rettsoppfatning, mener leder Sigurd Eskeland i Norges Pokerforbund.

Sigurd Eskeland

Lotteritilsynet har valgt den strengeste varianten av legalisering som tenkes kan, mener Sigurd Eskeland i Norges Pokerforbund.

Foto: Roger Oldeide / NRK

– Å arrangere én pokerturnering i Norge i året er som at Skiforbundet kun skal få arrangere 15 kilometer klassisk på ski, mens alle de andre distansene må arrangeres i utlandet, mener Eskeland.

Forbundet ønsker seg fem til åtte turneringer i året. De mener det vil føre til flere deltakere og dermed flere villige arrangører.

De mener poker aldri burde vært kategorisert som et lotteri eller lykkespill.

– Poker er utvilsomt et ferdighetsspill, på linje med sjakk. Alle kan vinne en hånd i poker, men på sikt er det ferdighetene som avgjør spillet, ikke flaks, sier Eskeland.