Hopp til innhold

– Gud ville det slik

De fryktet kollektivt selvmord. Så sendte FBI inn gassen som førte til at 76 mennesker mistet livet. Eller var det egentlig slik?

Da det amerikanske føderale byrået BATF skulle ransake sekten Branch Davidians eiendom på Mount Carmel utenfor Waco i Texas i februar 1993, brøt det ut intens ildutveksling. 76 mennesker brant inne.

Dødsbrannen i Waco

Historien om den enorme dødsbrannen i Waco er også historien om en svært omdiskutert avgjørelse fra øverste hold i amerikansk politikk.

David Koresh

Han ble født som Vernon Wayne Howell. I 1990 tok han det bibelske navnet David Koresh.

Foto: AP

Vi skrur tiden tilbake til februar 1993: Sekten Branch Davidians, under ledelse av den karismatiske David Koresh, får besøk av det amerikanske føderale byrået BATF (byrået for alkohol, tobakk og skytevåpen). Byrået har som formål å ransake sektens tilholdssted: Et stort, hvitt bygg i et ellers ganske øde område utenfor byen Waco i Texas. De mistenker at sekten har automatvåpen. I tillegg fryktes seksuelle overgrep mot mindreårige.

Besøket er langt fra populært blant sektleder David Koresh og de nær hundre medlemmene som befinner seg på eiendommen. Samtidig kommer ikke dette som en overraskelse på sektlederen - det viser snarere at han hele tiden har hatt rett. Noen år i forveien har nemlig Koresh fortalt sine disipler at en stor, akopalyptisk krig vil komme, og at det vil bli både ødeleggelser og død.

Nå er det i gang. På ordentlig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Agent skadd

En agent fra BATF ligger skadd utenfor davidianernes hovedkvarter 28. februar 1993.

Foto: STRINGER / Reuters

– Gud ville det slik

Agentene har ikke vært så lenge på eiendommen når skuddvekslingen starter. Allerede denne dagen dør ni mennesker. Fire av disse jobber for BATF. Flere blir også skadd. 20 år etter er det fremdeles usikkert hvem som løsnet det første skuddet.

FBI kobles på saken allerede denne februardagen. Skarpskyttere overvåker området til enhver tid, og partene blir etter hvert enige om en våpenhvile. Men det er ikke slutt her.

FBI driver blant annet psykologisk krigføring ved å spille høy «musikk», som et forsøk på å slite ut sektmedlemmene. De fleste sektmedlemmene svarer med å holde ut.

Men ikke alle: 21. mars, etter tre uker inne i huset, tar sjubarnsmoren Sheila Martin valget om å rømme bygget.

Sammen med 21 voksne løper hun mens de fremdeles føler de kan. I tillegg har det med seg fjorten barn, blant dem er tre hennes egne. De fire andre blir igjen sammen med ektemannen. Hun ber til Gud om at han må ta vare på dem, men innerst inne skjønner hun at det er siste gang hun ser dem.

– Gud ville det slik. Jeg forventer ikke at dere skal forstå det, sa Martin i et intervju med CNN for to år siden.

Asbjørn Dyrendal

Asbjørn Dyrendal er professor ved Institutt for arkeologi og religionsvitenskap på NTNU

Foto: Jon Eeg / SCANPIX

Religionshistoriker Asbjørn Dyrendal mener flertallets ubehag med sekter faktisk er en del av dynamikken som kan gjøre det attraktivt å være med i en sekt.

– Det er egentliv veldig enkelt: Hvis jeg er i opposisjon mot samfunnet rundt meg, kan jeg bli tiltrukket av andre som også er det. Da blir det å markere avstand til samfunnet en måte å signalisere opposisjon på, forteller Dyrendal.

Han mener begrepet «sekt» har blitt en nedlatende betegnelse som handler om alt som ikke inngår i det gode selskap.

– Det er alle ting man forbinder utelukkende negativt med religion. Vi hører om restriktive kvinneroller og strenge regler for barn. Vi bruker «sektbegrepet» som et slags speil på alt vi ikke liker, sier Dyrendal.

Slipper inn tåregass

Tilbake til Waco, Texas: Det skal altså gå to måneder med forhandlinger, avtaler og forskjellige frister som både overholdes og brytes før FBI får tillatelse av justisminister Janet Reno til å ta seg inn i bygget. De frykter at sekten skal begå kollektivt selvmord, slik som i Jonestown i 1978. Der hadde sektlederen Jim Jones lokket mer enn 900 mennesker til Sør-Amerika med løfte om en bedre verden, før de endte sine liv i et kollektivt selvmord.

Tidlig om morgenen 19. april 1993 får sektmedlemmene beskjed om at de er arresterte. Så knuser FBI seg inn i bygget ved hjelp av rambukker montert på pansrede kjøretøy.

Det er 51 døgn siden sekten forskanset seg i bygningen.

FBI sender inn tåregassen som de på forhånd har gitt beskjed om vil komme. Kort tid etter starter brannen som skal ende med at 76 mennesker mister livet. 23 av disse er barn.

Krevde Renos avgang

Men var det gassen som førte til brannen, eller hadde davidianerne allerede tent på selv? 20 år etter er det fremdeles diskusjon rundt dette.

Amerikanske myndigheter har hele tiden hevdet det siste. FBI hevdet i høringer like etterpå at byråets folk aldri avfyrte noe som helst som kunne ha forårsaket dødsbrannen. Det samme har justisminister Janet Reno, som godkjente planene, også sagt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Janet Reno og senator John Danforth fra Missouri møter pressen

Justisminister Janet Reno og senator John Danforth fra Missouri møter pressen etter hendelsen i Waco.

Foto: STR / REUTERS

Derfor ble det bråk da det seks år etter brannen dukket opp dokumenter og lydbånd som viste at FBI hadde avfyrt militære granater med en lett antennelig gass. Selv hevdet det føderale politiet at de ble avfyrt i en helt annen retning enn hovedbygningen, hvor dødsbrannen skal ha begynt.

Reno møtte mye motbør, men fikk støtte fra sin sjef, president Bill Clinton. Han mente opposisjonens krav om Renos avgang falt på sin egen urimelighet.

– At noen religiøse fanatikere har tatt sine egne liv gjør ikke at ministeren skal gå av.

SE VIDEO: President Clinton holder pressekonferanse

President Bill Clinton hadde bare vært president i et par måneder da situasjonen i Waco oppsto. Her svarer han på kritikken om at myndighetene ikke burde ha brutt inn.

Clinton svarer kritikerne

Brannen i Waco ble senere en del av begrunnelsen for Oklahomabomben to år senere. Et kontorbygg for de føderale myndighetene i Oklahoma City ble sprengt, og 168 mennesker ble drept. Den tidligere veteranen Timothy McVeigh mente sektmedlemmene i Waco hadde blitt drept av agentene, og at de nå skulle «få igjen».

– Dødsbrannen i Waco inngår derfor i en lengre serie av amerikansk engstelse: På den ene siden for farlige sekter, og på den andre siden på myndighetenes maktovergrep, sier professor Dyrendal.

Frykter ikke døden

Flere av de som greide å rømme huset møtes fremdeles jevnlig for å diskutere bibelen. De er enige om at døden egentlig ikke er noe å frykte. I intervjuet med CNN forklarer Sheila Martin hvordan troen gir henne styrke. Davidianerne frykter ikke døden på samme måte som mange andre.

De tror på at døden bare er en bevisstløs tilstand mens man venter på å våkne opp igjen. Så venter et rike uten ikke-troende.

– David hadde rett. Han er Messias, og han kommer tilbake.