NRK Meny
Normal

Vil ha svineinfluensakontor

Stor pågang hos legevakten.

Svineinfluensa
Foto: Jorge Dan (MEXICO HEALTH) / Scanpix/Reuters

Legevakten i Drammen vurderer å opprette et eget kontor for pasienter med influensa A (H1N1), også kjent som svineinfluensa.

Økt fokus på sykdommen og flere smittede personer, sørger for at pågangen til legevakten øker. Hver dag sjekkes 4-5 personer for svineinfluensa. I resten av landet er tallet nokså likt.

Les: Bedrifter forbereder seg på pandemi

Må begrense smitten

- Det er ikke så store tall, men med alt det fokuset influensaen får, tror vi pågangen av folk som vil teste seg, øker i tiden som kommer, sier Per Magne Mikalsen som er daglig leder for legevakten i Drammen.

Han er redd for at de økende tilfellene skal gå ut over pasienter med andre lidelser.

- Vi må vurdere å opprette influensakontor rundt omkring i distriktet, slik at de øvrige pasientene slipper å bli utsatt for smitte, sier han.

- Flere vil bli smittet

Nå jobber de med å utrede muligheten for et slikt tiltak, som kan bli svært nødvendig dersom pågangen øker.

Legevaktsjefen ber de som har milde og lette symptomer om å la være å oppsøke legevakten. De som blir svært dårlige bør kontakte fastlegen.

- Dersom man vil ta en test og eventuelt behandling, bør man oppsøke fastlegen sin eller komme til legevakten, sier han.

Så langt er det rapportert over 120 bekreftede tilfeller av svineinfluensa i Norge. Folkehelseinstituttet regner med en kraftig økning i antallet smittede etter hvert som folk kommer hjem fra sommerferie. Det er også ventet at flere vil bli smittet innenlands.

Les: Død nordmann sjekkes for influensa

- Ring først

For å forsøke og minske faren for smitte, vil Mikalsen at de som føler seg syke, ringe før de kommer til legevakten.

- Da kan vi ta en avgjørelse på hva som skal gjøres. De som så kommer til oss, skal bli plassert på et eget rom i påvente av undersøkelse og behandling, sier han.