Hopp til innhold

Bedrifter forbereder seg på pandemi

Flere store, norske selskaper trapper opp kampen mot svineinfluensaen.

Testing av svineinfluensa
Foto: Magnar Brandseth / NRK

Flere norske selskap øker beredskapen mot svineinfluensaen. Samtidig går arbeidsgiverorganisasjonen NHO ut og ber alle bedrifter forberede seg på at mange ansatte kan bli syke.

Tar smitten på alvor

Før helga fikk en ansatt på StatoilHydros kontor i London påvist influensaviruset. Informasjonsdirektør i selskapet, Ola Morten Aanestad, sier at de tar smittefaren alvorlig.

- Det viktigste for oss er selvfølgelig å hindre at smitten når våre arbeidssteder og anlegg. I tillegg er det viktig å ha gode prosedyrer og beredskapsplaner hvis smitten skulle oppstå på en plattform eller på et industrianlegg, sier han.

Med 30.000 ansatte i 40 land har StatoilHydro nå stor oppmerksomhet rundt sine beredskapsplaner.

30 prosent kan bli syke

Ifølge Folkehelseinstituttet kan 30 prosent av alle nordmenn bli nødt til å holde senga på grunn av influensaviruset. Instituttet gikk i forrige uke ut og oppfordra bedrifter til å forberede seg på stort sykefravær.

Les også: Ber norske bedrifter forberede seg

Les også: Forberedt på tøffe prioriteringer

Arbeidsgiverorganisasjonen NHO har laget beredskapsplaner som de anbefaler at alle norske bedrifter følger.

Ifølge informasjonsrådgiver i NHO, Bjarne Sørhus, må arbeidsgivere i Norge regne med at mange av deres ansatte blir syke.

- Sånn som influensaviruset sprer seg nå, må man være godt forberedt på hvordan man skal takle det når mange viktige personer blir satt ut av spill, sier han.

Mange kritiske funksjoner

I det private næringslivet er det mange funksjoner som er kritiske for å opprettholde drifta av samfunnet.

- Dette kan få innvirkning på distribusjon og produksjon av mat og energi, og påvirke viktige funksjoner innen finans og samferdsel, sier Sørhus.

SAS er et av selskapene som har satt i gang konkrete tiltak for å hindre spredning av influensaviruset. Ansatte med påvist smitte må holde seg hjemme, og passasjerer med påvist smitte frarådes å reise. Andre flyselskaper slipper ikke ombord passasjerer med påvist smitte.

Les også: Influensasyke nordmenn sitter fast i utlandet

Hver uke har flylege og HMS-direktør i SAS, Anne Birkeland, telefonkonferanser med de andre flylegene i SAS.

- Det er fordi vi hele tida skal være oppdatert på situasjonen, og for å være best mulig forberedt hvis mange ansatte blir rammet.

- Reis minst mulig

Hydro og Aker Solution følger også nøye med på utviklinga. Selskapene råder sine ansatte til å reise minst mulig.

Det er venta langt flere tilfeller av svineinfluensa når flere kommer hjem fra ferie i utlandet. Folkehelseinstituttet oppfordrer alle som tror de har fått svineinfluensa å ta kontakt med lege på telefon.

Les også: - Ring fastlege eller legevakt

Ola Morten Aanestad i StatoilHydro sier det fortsatt er usikkert hvilke økonomiske konsekvenser det vil få hvis smitten sprer seg ytterligere.

- Hvis veldig mange mennesker og arbeidstakere hos oss får påvist smitte, vil det jo påvirke alle samfunnsområder, og vi er ikke noe unntak. Men det er ikke mulig å kvantifisere noen økonomisk konsekvens, eller se om det får noen produksjonsmessig konsekvens ennå, sier han

AKTUELT NÅ