Hopp til innhold

Støre sa flyktningvedtaket var ulovlig – nå snur han

Statsministeren kom med en utidig innblanding, mener Frp om debatten i Drammen. Jonas Gahr Støre er ikke lenger like bastant.

Jonas Gahr Støre før Dagsnytt 18

Jonas Gahr Støre er ikke lenger like bastant på at vedtaket til Drammen er ulovlig. Men han liker det ikke.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Tirsdag kveld kranglet de folkevalgte i Drammen om hvilke flyktninger byen skal ta imot? Flertallet gikk inn for at de helst ønsker ukrainere, fordi de mener de er enklere å inkludere.

Onsdag har debatten fortsatt, både i elvebyen og i hovedstaden.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa tidlig at vedtaket er ulovlig. Det fikk Jon Helgheim (Frp) til å tenne, og sa det var en innblanding av historiske dimensjoner, siden Statsforvalteren ikke har konkludert.

– Om det er lov eller ikke, det må Statsforvalteren avgjøre – men jeg mener at vi ikke kan ha det slik, at 350 kommuner i Norge skal velge hvilken konflikt de skal ta imot folk fra. Da mister vi det gode systemet vi har i dag, hvor vi sikrer god bosetting av flyktninger, sier Støre til NRK onsdag kveld.

Bør kommunene få lov til å bestemme hvilke flyktninger de tar imot?

Stor belastning

Morgenen etter kommunestyremøtet politianmeldte Simon Nordanger (Sp) Drammen kommune. Helgheim kalte det et PR-stunt.

– Tidligere i dag sa du at vedtaket ikke er lovlig, Støre?

– Mitt poeng er at jeg mener det er utafor, noe en kommune ikke skal gjøre. Statsforvalteren må avgjøre om det er lovlig.

Saken ble vedtatt med 29 mot 28 stemmer i kommunestyresalen, hvor Høyre, Frp, KrF og Pensjonistpartiet har flertall.

– Det var en opprivende diskusjon, og jeg skjønner at kommunene har en stor belastning med å ta imot flyktninger. Det har de klart veldig bra med tanke på flyktninger fra Ukraina, og så har vi et veldig lavt antall kvoteflyktninger fra andre land, sier Støre.

– Helt utrolig

Drammen er en av Norges mest flerkulturelle byer, med drøyt 100.000 innbyggere. Befolkningsveksten har vært stor de siste åra. Helgheim peker på at kommunen har store utfordringer med integrering, og det er derfor flertallet i kommunestyret ønsker at de 125 flyktningene byen skal ta imot, skal komme fra Ukraina.

– Hvordan vil det se ut om alle kommuner i Norge skal skulle bestemt hvilke flyktninggrupper de skal ta imot?

– Da kan man jo tenke seg at det er noen grupper av flyktninger vi får til Norge som det ikke er mulig å bosette, og det er en dårlig løsning, svarer Støre.

Jon Helgheim før Dagsnytt 18

Jon Helgheim (Frp) reagerer kraftig på uttalelsene til Støre.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Helgheim reagerer kraftig på det han kaller innblanding og påvirkning fra Støre.

– Det er veldig overraskende at vi har en statsminister som blander seg inn i lokale prosesser på denne måten. Vi skulle ha en lovlighetskontroll av Statsforvalteren, og så bruker statsministeren fem minutter på å være både Statsforvalter og overdommer og slå fast at dette er ulovlig. Da legger han sterke føringer, som hindrer en uhildet behandling. Det er helt utrolig at en statsminister kan blande roller på denne måten, sier Helgheim.

Turid Thomassen, Drammen KrF

Hun var avgjørende for omstridt flyktningvedtak: – Vondt langt inni sjela

Forskjellsbehandling?

Regjeringen bestemmer hvor mange flyktninger Norge skal ta imot. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet iverksetter, og tar det videre med kommunene – som bosetter.

Libe Rieber-Mohn sier noe til Jonas Gahr Støre i resepsjonen til NRK

Jonas Gahr Støre i samtale med IMDi-sjef Libe Rieber-Mohn.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– I Grunnloven står det at man ikke kan forskjellsbehandle uten saklig grunn?

– Det finnes mange saklige grunner til å gjøre visse forskjeller. Drammen kan være veldig gode på å bosette og inkludere enkelte grupper, og så kan man slite med andre ting. Det vet vi fra før, og da må vi ta hensyn til det når man fordeler flyktninger, svarer Helgheim.

– Det kan man kalle en forskjellsbehandling, men det er fullt lov, hvis det er saklig og faktabasert begrunnet.

Han mener krigen i Ukraina er så nært på Norge, at den må prioriteres.

– Vi har egentlig sprengt bosettingskapasitet i Drammen, men ønsker å bidra så godt vi kan, så må vi kunne si at det er ukrainske flyktninger som skal prioriteres i Drammen. Hvis ikke, mener vi at vi ikke har kapasitet til å bosette flere.