Snøhetta vil gjøre Slemmestad til en eksklusiv kystby

Et 20 etasjer høyt signalbygg kan bli en realitet på Tåjeodden i Slemmestad. Byen skal tranformeres fra et dødt sentrum til en levende liten kystperle.

Slik kan et Signalbygg på Tåjeodden bli

Signalbygget på Tåjeodden i Slemmestad kan bli slik. Et 70 meter høyt høyhus.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

Det hevder både ordfører Rune Kjølstad, eiendomsutvikler Arthur Buchardt og arkitektfirmaet Snøhetta, som har stor tro på samarbeidsprosjektet.

Arthur Buchardt

Eiendomsutvikler Arthur Buchardt ble hentet inn av kommunen som ønsket seg hotell. Han sa nei til hotell og ja til signalbygg.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

Det nye boligprosjektet skal hete Oslofjord panorama. Leilighetsbygget i glass er prosjektert med 66 leiligheter fordelt over 20 etasjer. I første etasje er det tegnet inn kommunalt bibliotek. Utearelene med brygger, amfi, badestrand skal være for allmenheten. En marina med plass til 300 båter ligger også i planene.

– Det som er spennende er Slemmestad som kystby og det potensialet som ligger i det, mener eiendomsinvestor Arthur Buchardt, som mener stedet har både sjarm og sjel.

(Saken fortsetter under bildet)

Buchardt ble opprinnelig hentet inn av kommunen for å se på muligheten til å bygge et hotell i Slemmestad. Det sa eiendomsutvikleren nei til.

– Jeg mener det ikke er kundegrunnlag for dette, forklarer han, som istedet kom tilbake med en ide om en høyblokk i glass.

Snøhetta tegner i Slemmestad

Slik blir det seende ut.

Fornøyd ordfører

– Vi ønsker å utvikle Slemmestad til en kystby. Vi har et fantastisk område i disse gamle industriarealene, og med så nær beliggenhet til Oslo så ser vi muligheten for utvikling, sier Røykens ordfører, Rune Kjølstad.

Kommunen har lenge jobbet med å hente inn investorer til å utvikle det gamle industriområdet som ligger helt ned til vannet. I dag fremstår området som direkte farlig å ferdes i fordi det i mange år har blir benyttet som en fylling.

Ordfører med visjoner

Orfører Rune Kjølstad i Røyken kommune, tror dette kan være en unik mulighet til å bygge ut området Tåjeodden i Slemmestad.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

– Bygget fremstår som ganske ruvende med hele 66 leiligheter, tror du at dere vil få reaksjoner på dette?

– Nei, jeg tror egentlig ikke det. Nettopp fordi at vi allerede i dag har ruvende bygg i Slemmestad. Bygget vil bli like høyt som fire siloer som allerede står her, sier ordføreren.

Selv tror ordføreren at Slemmestad kan huse 30 000 innbyggere i fremtiden hvis en utvikling av stedet kommer igang. Boligprosjektet ble lagt fram for politikerne tirsdag kveld, og tilbakemeldingene var utelukkende positive.

Snøhetta har tegnet Signalbygget

Snøhettas arkitekt, Ingebjørg Skaare som selv bor på Vollen, har tegnet signalbygget med et stort og opprustet fellesareal for allmuen rundt.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

– Det var ingen som var negative. Det er klart at når vi skal arbeide videre med planene så kan det komme innsigelser, men alle ønsker å utvikle Slemmestad, mener ordføreren.

Snøhettas tegninger

Snøhettas arkitekter kan vise til store prosjekter både i inn- og utland. Men nå er de altså tilbake med prosjekt i Slemmestad.

–Vi jobbet i Slemmestad på slutten av 80-tallet og så på dette gamle industriområdet. Nå er vi tilbake. Det er veldig spennende å jobbe med dette, arktiekter liker litt rå betong, sier arkitekt Ingebjørg Skaare.

Men et signalbygg i Slemmestad?

– Jeg tror at nettopp en by som Slemmestad tåler et signalbygg. Jeg tror ikke noen av de andre kyststedene ved Oslofjorden hadde tålt dette. Men på grunn av de høye siloene som er over 85 meter høye, få fungerer dette, sier Skaare.