Hopp til innhold

Sp om Ringeriksbanen: – Et overgrep

– Det er et overgrep mot enkeltmennesker hvis Ringeriksbanen ikke blir fullført, sier varaordfører i Ringerike. Byggingen av jernbanestrekningen kan spore helt av når ny «Nasjonal transportplan» kommer i mars.

Ringeriksbanen

Den planlagte Ringeriksbanen skal korte ned reisetiden mellom Oslo og Bergen med en time.

Foto: Illustrasjon / NRK

– Når staten bruker 2 milliarder kroner på å sluttføre planene, kjøper opp 33 eiendommer og har 29 på vent, og det ikke skjer noen ting, da er det et overgrep mot innbyggerne våre, sier en frustrert varaordfører i Ringerike, Stian Bakken fra Senterpartiet.

Varaordfører Stian Bakken i Ringerike kommune.

Varaordfører i Ringerike, Stian Bakken (Sp), er svært kritisk til at byggingen av Ringeriksbanen i verste fall stopper opp.

Foto: Ann-Kristin Støveren / Catch

Nå frykter han at hele Ringeriksbanen, sammen med den videre utvidelsen av E16 mellom Sollihøgda og Hønefoss, parkeres i en skrivebordsskuff hos samferdselsdepartementet.

– Vi snakker om folk som har måttet flytte fra husene sine, selge barndomshjemmene sine, og gi opp næringen sin fordi staten sier at det skal bygges ny jernbane. Men så stopper alt opp. Det er et overgrep, mener varaordføreren.

Les også Markering om Ringeriksbanen: – Vi er bekymret

Markering, Ringeriksbanen, Hønefoss

Må fortsette

Arbeiderpartiets Håkon Ohren deler mye av sin politikerkollegas frustrasjon, men synes ikke det er riktig å kalle det overgrep.

– Nei, det blir litt voldsomt. Men jeg skjønner at det er trist for dem som har måttet flytte, sier Ohren. Han er klar på at arbeidet med Ringeriksbanen nå må tilbake på skinnene igjen.

Håkon Ohren, Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Ringerike.

Håkon Ohren (Ap) forventer at Ringeriksplanen er med i den nye transportplanen i mars.

Foto: Christine Breivik Øen / NRK

– Staten har planlagt dette lenge, alle planene er ferdige, det er bare å begynne å bygge. Når man først har startet dette, så må man jo fortsette, sier Håkon Ohren i Arbeiderpartiet.

Båndlagte arealer

Varaordførerens frustrasjon handler også om at området der utbyggingen av banen er planlagt, er båndlagt av staten.

– Hole og Ringerike kommune får ikke lov til å bygge boliger i samme område fordi arealene er båndlagt i påvente av at det skal komme ny E16 og Ringeriksbane, sier en oppgitt Stian Bakken.

Les også Ringeriksbanen utsatt igjen: – Det er helt uakseptabelt

Ringeriksbanen

Han mener Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering må legge mer penger på bordet i Nasjonal transportplan for at flere skal velge å bruke jernbanen.

– I Sverige planlegger man OG bygger. I Norge planlegger vi og bygger IKKE. Det er en svakhet i Norge, hevder Bakken.

Ringeriksbanen

Det var stor kakefest da regjeringen Solberg lanserte planene for Ringeriksbanen i 2015.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Bred enighet

Det har vært stor enighet i politiske miljøer om behovet for Ringeriksbanen og ny E16, men flere frykter nå at planene skyves ut i det blå.

Både ordførere i Hallingdal og fylkespolitikere i Hallingdal mener Ringeriksbanen er det viktigste samferdselstiltaket i Buskerud, men troen på at dette blir realisert er i ferd med å forsvinne.

Ringeriksbanen og utvidelse av E16 er beregnet til å koste rundt 50 milliarder kroner. Den nye transportplanen er ventet i midten av mars 2024.

Ringeriksbanen

Føler seg lurt – nå vil kommunen saksøke staten