NRK Meny
Normal

Ringerike ønsker amerikanske Trump-motstandere velkommen

Ti amerikanske familier og en kirurg har allerede meldt interesse for å flytte til Buskerud-kommunen etter at Donald Trump ble valgt til USAs neste president.

emigrate.me

ÅPNER DØRENE: Denne nettsiden var oppe 28 timer etter at Donald Trump vant det amerikanske presidentvalget.

Foto: Skjermdump

«Vi tilbyr hjelp til etterkommere av emigrerte nordmenn og andre amerikanere som vurderer en ny start utenlands», står det på nettsiden emigrateme.com.

Nettsiden var oppe 28 timer etter at det ble klart at Donald Trump vant det amerikanske presidentvalget.

Det var etter at Canadas immigrasjonsnettsider krasjet fordi så mange skal ha søkt på hvordan å flytte til landet, at ideen ble født.

– Da skjønte vi at det var mulig å få oppmerksomhet. Vi har bevisst brukt humor som virkemiddel, men det er helt uten sleivspark, sier Pelle Gangeskar i Ringerike Utvikling til NRK.

emigrateme Ringerike kommune

SAMARBEID: Kommunikasjonsavdelingen til Ringerike kommune, Ringerike Utvikling og reklamebyrået Catch Media fikk lansert nettsiden for å lokke amerikanere til kommunen 28 timer etter at valgresultatet var klart.

Foto: NRK

Sammen med kommunikasjonsavdelingen til Ringerike kommune og reklamebyrået Catch Media, ble nettsiden lansert torsdag formiddag.

Ti familier og en kirurg

Så langt har ti amerikanske familier tatt kontakt for å få undersøkt mulighetene for å flytte til Ringerike.

– Vi har brukt formiddagen på å prøve å koble de opp mot potensielle arbeidsgiver i regionen. En av de mest spennende er også en akuttkirurg som er koblet opp mot Ringerike sykehus allerede, sier Gangeskar.

Målet med nettsiden er å vise mulighetene i Ringerike og ønske folk velkomne til regionen, sier han.

«Emigrate now»

– Lover dere ikke litt for mye?

– Nei, nettsiden forteller om regionen på en troverdig og reell måte. Den gir også informasjon over ting vi ikke har kontroll på, som søknadsprosesser gjennom Utlendingsdirektoratet, og alt av hus og jobb i Ringerike.

emigrateme

SPRÅKKURS: Nettsiden tilbyr også norskkurs for amerikanere som vil forberede seg på en framtid i Norge.

Foto: Skjermdump

En rød knapp på den nye nettsidens forside med ordene «emigrate now» tar derfor leseren med rett inn på Utlendingsdirektoratets side for å søke om å besøke eller bo i Norge.

– Vi er en region som ønsker folk velkomne og er etterrettelig og skikkelige i hvordan vi forteller om mulighetene utenlandske statsborgeren har til å se muligheter i Norge og på Ringerike, sier Gangeskar.

– Får sette opp ekstrafly

Kommunikasjonsrådgiver Mats Øieren i kommunen sier Ringerike er klare til å ta imot så mange som eventuelt skulle komme.

– Vi har ledige barnehageplasser, store, ledige industriområder og flere ledige boligbyggingsområder. Så vi er klare!

Med tilbakemeldinger som «Thanks so much, America is in great need of such a plan». «Would love to move to Norway», tror kommunen på mange nye innbyggere i framtiden.

– Hvor stort er potensialet der borte i USA?

– Nei, det er rundt 165 millioner som kommer, så vi får sette opp noen ekstrafly, ler Gangeskar.