Hopp til innhold

Perfekt vedfyrt pizza

– Deigen er det mest avgjørende for å få en vellykket italiensk pizza, og det er en utfordring, sier matentusiasten Rasmus Nørgaard Svane.

Svane kaster pizzaen i luften.

Det er ikke nødvendig å lære seg å slenge rundt på pizzaen, sier Rasmus etter å ha vist seg litt fram.

Foto: Erlend Dalhaug Daae / NRK

Han reiser land og strand rundt med en gammel italiensk trehjulsbil med en vedfyrt steinovn på lasteplanet. Han har stor pågang fra folk som vil se steinovn i aksjon, og lære om pizzabaking.

Rasmus Nørgaard Svane reiser land og strand rundt i en liten italiensk trehjulsbil.

Rasmus trekker mye oppmerksomhet med den lille bilen med steinovn bakpå. Han deler ut pizza til de som vil ha mens NRK intervjuer ham.

Foto: Erlend Dalhaug Daae / NRK

Les også: Vedfyrte pizzaovner tar av

Viktige luftbobler

– En pizzadeig skal være enkel, og inneholde kun mel, vann, salt og gjær – veldig lite gjær. Det gjelder å få med seg luftboblene som oppstår i deigen når den hever, og den må være så elastisk at den kan formes uten å kjevle, for kjevle er bannlyst, forteller han

– Den knuser luftboblene, og det her smaken sitter.

Det er viktig at deigen er luftig for at pizzaen skal bli god.

Det er viktig at luftboblene i deigen ikke blir klemt ut forteller Rasmus.

Foto: Erlend Dalhaug Daae / NRK

Vanlig hvetemel er lite egnet, og pizzakokken anbefaler finere mel – den som kalles tipo 00 eller tipo 0. Så må deigen eltes lenge og vel – helst i 15 minutter i en kjøkkenmaskin.

Men det aller mest avgjørende er hevingen. Siden det er så lite gjær tar hevingen lang tid. Helst 24 timer eller mer i kjøleskapet. Når den tas ut må den ikke knas for hardt, men skjæres opp i passende porsjoner på ca. 180 gram som behandles forsiktig for ikke å ødelegge boblene. Litt etterheving, så deigen får romtemperatur, så er den klar.

Enkelt

– Italiensk mat handler om enkle ingredienser og rene smaker. Det gjelder å begrense seg og ikke lesse på for mye. Verdens mest berømte pizza er også den aller enkleste, sier han.

Margherita, den klassiske pizzaen.

Margherita ble laget til ære for dronning Margherita som var på besøk i Napoli i 1889. Hvit mozzarella, rød tomatsaus, og grønn basilikum – som i det italienske flagget.

Foto: Erlend Dalhaug Daae / NRK

Margherita er den moderne pizzaens mor, og foruten deigen er det bare fire ingredienser. Hakkede tomater, fersk mozzarellaost, noen blader med frisk basilikum og en god olivenolje.

– Kan du lage en perfekt Margherita, er du en habil pizzabaker, fastslår han.

Vedfyrt pizzaovn

Stekingen er et kapittel for seg. Pizza skal stekes ved høy temperatur. Ca 400 grader, og det er mer enn det er mulig å få til i en vanlig komfyr. Det er her de vedfyrte pizzaovnene som er blitt så populære kommer inn.

Svane måler temperaturen i ovnen. Han gjettet at den var 370 grader.

Rasmus måler med en temperaturmåler, han gjettet at ovnen holdt 370 grader.

Foto: Erlend Dalhaug Daae / NRK

Rasmus skyver den brennende veden til side, og koster steinplata litt før han skyver pizzaen inn i ovnen. Med den høye temperaturen tar stekingen maksimalt to minutter. Underveis snur han litt på den for at den skal stekes jevnt. I den sterke varmen ser vi at kantene på pizzaen svulmer opp og lager en flott, sprø kant rundt fyllet. Resultatet? En perfekt italiensk pizza, som smaker himmelsk.

To minutter er alt pizzaen trenger på 400 grader.

Etter to minutter i den glohete ovnen er pizzaen ferdig.

Foto: Erlend Dalhaug Daae / NRK

Flere muligheter

Det er ikke alle som har mulighet til å sette opp en pizzaovn i hagen, men det er muligheter likevel.

Du kan bruke en pizzastein, enten i stekeovnen eller på grillen, men husk at du skal ha så høy temperatur som mulig. Det finnes også elektriske bordmodeller med stein, og de lager ganske bra pizzaer, avslutter han.