Hopp til innhold

– Mange barn blir usynlig dømt

Hvert år opplever mellom 6000 og 9000 barn at mamma eller pappa må i fengsel. Nye chattetjenester gir disse barna noen å snakke med.

Piggtrågjerde ved fengselet

Barn og ungdom med foreldre i fengsel kan ofte oppleve at de ikke har noen å snakke med.

Foto: Jonas Ruud / NRK

– Mamma fikk meg til å innse at det at pappa sitter i fengsel er ikke noe jeg har skyld i, forteller Martine Wang (19).

Der mange tier, har Martine valgt å være åpen med de rundt seg om hvor faren hennes har vært i store deler av barndommen hennes. Da hun begynte på ungdomsskolen fortalte hun det til alle i klassen på en gang. Mange ble sjokkert over åpenheten hennes, men aldri på en negativ måte.

Martine Wang

Martine Wangs pappa har sittet i fengsel store deler av barndommen hennes, men hun har aldri holdt det skjult.

Foto: Privat

LES OGSÅ: – Det er flere som meg der ute

Tilbud til barn av innsatte

Kirkens Bymisjon i Drammen åpnet i november en chat som skal svare på henvendelser fra barn over hele landet. Organisasjonen For Fangers Pårørende åpnet en tilsvarende chat i sommer. Dette betyr at barn kan sitte hjemme på soverommet og stille spørsmål om noe de kanskje ellers går rundt og bærer på i all hemmelighet.

– For oss handler det om å skape åpenhet rundt tema så jo flere tilbud jo bedre, sier Jon-Ivar Windstad, daglig leder i Kirkens Bymisjon.

Jon-Ivar Windstad

Daglig leder for Kirkens Bymisjon Drammen, Jon-Ivar Windstad er fornøyd med at de har fått i gang et så konkretisert tilbud til barn og ungdom.

Foto: Anna Sofie Tørmoen / NRK

De som benytter seg av chatten er anonyme og kan når som helst gå ut av chatten om de ønsker det. De som skal sitte og snakke med barna er utdannet barnevernsfagfolk, som har erfaring med nettchat.

Windstad mener dette er et tiltak barn og unge trenger. Gjennom et ti år langt sonderingsarbeid har Kirkens Bymisjon møtt mange barn som har foreldre, foresatte eller nære slektninger i fengsel.

– Barn blir usynlig straffedømt gjennom at noen de har et nært forhold til sitter i fengsel. Tilbudet har blitt etterlyst blant barn og ungdom, så vi tror at dette vil bli brukt mye, sier Windstad.

Skjermbilde av ifengsel.no

Inne på nettsiden er det mye informasjon i tillegg til chattetjenesten.

Foto: NRK

Valgte åpenhet

Martine vokste altså opp med en mor som oppfordret henne til å snakke åpent om det til folk rundt seg, men ikke alle har det som henne.

– Om vi ikke hadde vært så åpne om det hjemme, hadde jeg nok benyttet meg av et slikt tilbud. Der har du en å stille spørsmål til, og man er anonyme, så det går ikke utover deg på noen som helst måte hvis du ikke vil at andre skal vite om det, sier hun.