NRK Meny
Normal

Nå er det tid for å sjekke barnas sykkel

SUNDVOLLEN (NRK): Her er rådene for å sikre trygg sykling for barna.

Bruker syklene for første gang

SYKKELGLEDE: Karoline Mehlum (til venstre) og Karen Ormstad Meier synes det er stas å kunne ta ut sykkelen når det er vår. Bak sykler Jesper Ellingsen og Sebastian Mittet.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Jeg elsker å sykle!

Utenfor Sundvollen oppvekstsenter står blankpolerte sykler på rekke og rad.

Sjetteklassingene Sebastian Mittet, Sander Sundland, Karen Ormstad Meier, Karoline Mehlum og Jesper Ellingsen har igjen begynt å sykle til skolen. Gutta trikser og sykler på ett hjul, men alle vet at det er lurt å sjekke sykkelen etter en lang vinter.

Sander trikser

TRIKS: Sander Sundland synes det er gøy å trikse på sykkel.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Viktig bremsesjekk

– Hvis bremsene ikke funker kan man miste kontrollen. Hvis man ikke har luft i dekkene kan sykkelen bli ødelagt, forklarer sjetteklassingene.

En av dem har også opplevd sykkeluhell etter å ha glemt å sjekke bremsene.

– Jeg kræsja fordi jeg glemte å sjekke bremsene mine. Jeg kjørte inn i en annen sykkel og knuste hele sykkelen.

Så nå sjekker du alltid bremsene?

– Ja, jeg skjønte da at det var viktig.

Vår og sykkel

ELSKER Å SYKLE: Endelig kan Sander Sundland, Karen Ormstad Meier, Jesper Ellingsen Karoline Mehlum og Sebastian Mittet sykle til skolen igjen.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Foreldretips

– Det er veldig viktig å ta en sikkerhetssjekk på syklene til ungene før du slipper dem ut. Det går ganske fort med barna på sykkelen, råder Bjørnar Granum på sykkelforretningen "Glade Hjul" i Hønefoss.

Her er verkstedet fullt av sykler som trenger reparasjoner og stell før sesongen starter for fullt. Når syklene har stått inne gjennom hele vinteren kan bremsene ha hengt seg opp og luftrykket i dekkene kan ha gått ut.

Bjørnar Granum viser oss de viktigste tingene foreldre bør sjekke:

  • Sjekk at styret ikke sitter løst. Sjekk skruene. Dette er enkelt gjort med en unbrakonøkkel.
  • Bremsene. Sjekk at bremseklossene ikke er slitt ut og at ikke vaieren er i ferd med å ryke. Stadig flere barnesykler har skivebremser. På disse er det kanskje ikke like enkelt å se om de er slitt, men sjekk funksjonen på dem.
  • Luft i dekkene. Det som alltid skjer er at lufta går ut av dekkene i løpet av vinteren. Disse må pumpes opp slik at ikke dekkene vrenger seg.
  • Smøring av sykkelkjede. Granum anbefaler bruk av tynn olje. NB! Det er viktig å være forsiktig med å bare smøre kjedet og ikke treffe bremsen som da kan bli dårlig. Får man olje på en skivebrems kan den miste hele effekten.
Vårpuss på sykkel, tips og råd

TA SJEKKEN: Bjørnar Granum på sykkelforretningen 'Glade Hjul' i Hønefoss, råder foreldre til å ta en skikkelig sikkerhetssjekk på barnas sykkel før de slipper dem ut. Her får du tipsene.