Hopp til innhold

Mørketall om fattigdom

En ny undersøkelse viser at 1519 barn i Drammen lever i familier med sosialhjelp.

Windstad

Jon Ivar Windstad som leder Kirkens Bymisjon i Drammen mener det er mørketall i statistikkene.

Foto: Scanpix/Kirkens bymisjon

Tirsdag skrev Drammens Tidende om barn som går på skolen med brødskiver uten pålegg i matpakka, som ikke råd til å feire bursdag og som bare har ett klesskift.

Sammen med Telemarksforskning er Drammen kommune i gang med et prosjekt for å bekjempe barnefattigdommen i kommunen.

Heidi Jøndahl Nilsen og Heidi Braathen i Drammen kommune ser fattigdommen på nært hold.

– Det er overraskende å se hvor stor nøden faktisk er, omfanget og hvor ille noen familier faktisk har det, sier Jøndahl Nilsen til Drammens Tidende.

Mørketall

Jon Ivar Windstad som leder Kirkens Bymisjon i Drammen mener det er mørketall i statistikkene.

– Det er flere barn som lever i fattigdom i Drammen enn det som er kommet fram til nå, sier Jon Ivar Windstad som leder Kirkens Bymisjon i Drammen.

Windstad sier at barn i familier som lever på attføringspenger har det nesten like dårlig som barna som er omtalt i undersøkelsen.

– Det er jeg ganske sikker på, fordi tellingen er på de som er på sosialhjelp i Drammen kommune. I tillegg til disse så er det alle som er avklaringspenger og annen type støtte fra NAV i forhold til attføring. De har det marginalt bedre enn de som mottar sosialhjelp. Ved å være lenge på slike midler, så vil det si at barn lever under veldig trange kår over lang tid. Vi har hørt historier om at familier må spare flere måneder for å spare til støvler eller parkdress til et barn, sier Windstad til NRK.

Økende andel

Siden 2001 har det vært en økende andel fattige barnefamilier i Norge

– Forklaringen kan være at vi i de senere årene har blitt stadig mer opptatt av å sørge for at det skal lønne seg å arbeide for personer i yrkesaktiv alder. I familier der foreldrene på tross av dette ikke klarer å få innpass i arbeidslivet, blir barna tapere, sier forsker Axel West Pedersen ved Institutt for samfunnsforskning til forskning.no.

Ifølge West Pedersen er fattigdommen også er økende blant familier med innvandrerbakgrunn.

– Dette har sammenheng med at det stadig kommer nye innvandrere og flyktninger. Vi ser at økt botid i landet reduserer sjansen for å være fattig, sier han.