Hopp til innhold

Får ikke penger til fattigdomstiltak

Foreningen Fattignorge trenger 2 millioner kroner i starthjelp, men myndighetene vil heller satse på at et Nav-program med ukjent prislapp skal ordne opp.

Georg Rønning, daglig leder i foreningen Fattignorge
Foto: Herskedal, Kjell / SCANPIX

– Dette er Norge i et nøtteskall, sier daglig leder i Fattignorge, Georg Rønning, til nrk.no.

Foreningen forsøker å etablere en gjeldstelefon, som skal være et gratis lavterskeltilbud til alle som sliter med økonomien, eller som vil forebygge slike problemer.

Gratis tilbud

– Ingen skal betale noe, annet enn kreditorene som skal finansiere det. De har tilsvarende tilbud i blant annet USA, Canada og Storbritannia, og erfaringen fra andre land viser at 70 prosent av dem som benytter programmet, kommer ut av gjeldskrisen, sier Rønning.

Gjeldstelefonens system skal kunne sette opp budsjetter på nett, beregne hvordan man øker inntekten og minsker utgiftene, det lages en tiltaksplan som blir fulgt opp, og de som har behov for det, skal blant annet få hjelp til å forhandle med kreditorene.

– Vi er i prinsippet startklare. Vi har programvaren, pc-ene, alt er avklart med Datatilsynet, og vi har alliert oss med kredittselskapet Dun & Bradstreet, som er innstilt på et samarbeid. Men vi mangler mennesker til å utføre jobben, sier Rønning.

For å kunne starte opp, søkte derfor Fattignorge om prosjektstøtte, et beløp Rønning anslår til 2 millioner kroner, men har fått blankt avslag fra Arbeids- og velferdsdirektoratet.

Dette er helt på trynet.

Georg Rønning i Fattignorge

«En oppgave for det offentlige»

I brevet fra direktoratet heter det at «hovedgrunnen til avslaget er at vi ser opprettelse og betjening av en gjelds- og rådgivningstelefon som en oppgave for det offentlige».

Videre står det at «Nav ønsker å gå i dialog med Forbrukerombudet om opprettelse av en offentlig drevet gjelds- og rådgivningstelefon».

– Nav skal opprette en slik telefon, men har ingen kreditorkontakt, det er kun et rent telefon-tilbud, peker Rønning på.

Fra Nav får nrk.no opplyst at Navs telefontilbud vil bestå av rådgivning, samt være en veiledning til hvem du kan ringe og hvor du kan møte opp for å få hjelp dersom du trenger videre oppfølging.

Nav har jobbet med denne telefonen lenge. Den er ennå ikke klar, men skal etter planen lanseres i slutten av oktober. Likevel opplyser Nav at det foreløpig ikke er gjort beregninger som viser hvor mye dette vil koste.

– Helt på trynet

– Jeg synes dette er helt på trynet, sier Georg Rønning.

– Vi trenger kun to millioner som et engangsbeløp, har så godt som alt klart og kan vise til at dette er en ordning som har gitt gode resultater i andre land. Likevel får vi avslag.

Til tross for at den rødgrønne regjeringen ville avskaffe fattigdommen, har den fått sterk kritikk den siste tiden for ikke å ha klart dette.

Det er et mål for regjeringen at de økonomiske forskjellene skal reduseres og fattigdom avskaffes.

Regjeringens Soria Moria-erklæring

Blant annet har det vist seg at blant den største og vanskeligste gruppen fattige, har ikke den rødgrønne politikken endret noe.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dagfinn Høybråten og Dag Terje Andersen

Dagfinn Høybråten (KrF) ber arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen gi Fattignorges tilbud en sjanse.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Høybråten: På tide å slippe private initiativ til

Derfor mener KrF-leder Dagfinn Høybråten det er på tide at regjeringen slipper til det private initiativet, som det fra Fattignorge.

– Dette er et verdifullt initiativ basert på et viktig prinsipp, nemlig et brukerdrevet tilbud. Andre land har forsøkt dette tilbudet med hell. Da er jeg forundret over at Fattignorge har fått et så blankt avslag, sier Høybråten.

Fattignorges søknad er nå til behandling i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, og Høybråten oppfordrer ansvarlig statsråd Dag Terje Andersen (Ap) til å gi tilbudet en sjanse.

Robert Eriksson

Robert Eriksson (Frp) krever et rødgrønt bidrag.

Foto: Fremskrittspartiet

– 2 millioner er ingen avskrekkende sum. Dag Terje Andersen burde la dem prøve det.

– Absurd om de rødgrønne sier nei

Også sosialpolitisk talsmann i Frp, Robert Eriksson, krever nå at de rødgrønne bidrar med startkapital til Fattignorges gjeldsrådgivningstjeneste.

– Det vil være absurd om de rødgrønne velger bort det ikke-offentlige initiativ. Det er viktig at man gir finansiering som sikrer at frivillige lag og organisasjoner gis muligheten til å bidra med viktige tiltak til både samfunnet og enkeltindividenes beste, sier Eriksson.

Han har sendt et brev til Dag Terje Andersen, der han utforderer Andersen til å gjøre om avslaget fra Arbeids- og velferdsdirektoratet, men har ennå ikke mottatt noe svar.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil ikke kommentere saken så lenge anken er til behandling hos dem.

AKTUELT NÅ