NRK Meny
Normal

MDG stiller knapt liste i små kommuner

Miljøpartiet De Grønne stiller nesten ikke liste i kommuner med under 5000 innbyggere ved det kommende kommunevalget.

Gol

Gol er den eneste kommunen i øvre Buskerud der Miljøpartiet De Grønne stiller til valg. Folk flest er lite villige til å fortelle hva de mener om det.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Valglogo

Til tross for at Miljøpartiet De Grønne (MDG) stiller til valg i 203 av landets kommuner, er partiets lister å finne bare i et fåtall av de små kommunene.

Lars Nehru Sand

Politisk kommentator Lars Nehru Sand mener forbrukstrender som det å sykle til jobben og bruke kollektivtransport, ikke er så viktig for folk utenfor de store byene.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

NRKs politiske kommentator, Lars Nehru Sand, tror grunnen til at MDG ikke er opptatt av de små kommunene, er partiets urbane profil.

– I den grønne bølgen, som man ofte kaller denne europeiske trenden med grønne partier, så er dette et fenomen som treffer storbyene og levemåten der bedre enn ellers i landet, sier Nehru Sand.

Liste i kun en kommune

Vivi Sponland

Vivi Sponland er førstekandidat for MDGs liste i Gol.

I øvre deler av Buskerud stiller MDG liste bare i en kommune, nemlig i Gol. Kommunen har rundt 4.400 innbyggere, og partiets førstekandidat, Vivi Sponland, er opptatt av de store miljøsakene.

– Mitt hovedengasjement er den miljøsituasjonen vi står overfor i dag. Jeg ville at Gols velgere skulle ha mulighet til å stemme på et parti som jeg mener har mange gode verdier og tanker for fremtiden, sier Sponland.

– Ikke så miljøbevisste

Folk NRK snakket med på gata var lite villige til å kommentere Miljøpartiet De Grønnes få lister i Hallingdal. Likevel var en av de vi møtte klar i sine meninger, selv om han ikke ønsker å stille med navn og bilde.

– Jeg tror ikke vi er så miljøbevisste her i Hallingdal. Vi trenger bilen og kan ikke bruke tog og buss, slik de kan gjøre i byen. Jeg tror ikke Miljøpartiet De Grønne har så mye å fare med her.

Partiets talsmann i Buskerud, Ralf Heberling, understreker at de stiller lister i de største kommunene i fylket.

– Vi dekker 90 prosent av befolkningen i Buskerud, og vi skulle veldig gjerne hatt lister i alle kommunene, også nord i fylket. Vi mangler folk der, men jeg håper det blir bedre neste gang, avslutter Heberling.