Hopp til innhold

Maria Amelie har fått permanent opphold

For fire år siden stormet det rundt asylpolitikken og Maria Amelie. Nå har hun fått permanent oppholdstillatelse.

Maria Amelie

Maria Amelie skapte debatt da hun skrev om å oppholde seg ulovlig i Norge. Den russiskfødte forfatteren og journalisten har nå fått permanent oppholdstillatelse i Norge.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Maria Amelie, eller Madina Salamova som hun egentlig heter, har i over tre år jobbet som journalist i Teknisk Ukeblad. Det kan ha vært en medvirkende årsak til at hun nå er innvilget varig opphold i Norge.

– Å få permanent oppholdstillatelse er stort og jeg er utrolig takknemlig og ydmyk. Jeg synes det var tøft av Teknisk ukeblad å ansette meg uten å kjenne meg. Jeg er veldig glad for at de gjorde det, de er blitt fantastiske kolleger og venner, og ikke minst kul arbeidsplass, skriver Amelie til NRK.

Ble kjendis

Maria Amelie

Teknisk Ukeblad la ut nyheten om at Maria Amelie har fått opphold på sosiale medier. Her sammen med ansvarlig redaktør Jan Moberg som ansatte henne.

Foto: Faksimile fra Instagram

Familien til Amelie kom til Norge i 2002 for å søke om asyl. Da de fikk endelig avslag på søknaden året etter gikk familien og russiskfødte Maria i dekning. Hun fullførte blant annet en mastergrad ved NTNU og skrev bok om å oppholde seg ulovlig i Norge.

Da hun ble pågrepet av politiet etter et foredrag på Nansenskolen i Lillehammer startet et mediesirkus uten like. Saken førte til endring i regelverket. Endringen gjorde at hun kunne søke om arbeidstillatelse i Norge selv om hun ble utvist.

– Det engasjementet som skjedde i forbindelse med min sak var stort, og jeg vil aldri slutte å si takk for den hjelpen og støtten som mennesker over hele Norge viste meg da jeg var må mitt tristeste, forteller Amelie.

Les også:

Maria Amelie sendes ut i ettermiddag

Amelie har fått arbeidstillatelse

Feiret med bobler

Drammenseren Jan Moberg er ansvarlig redaktør og sjef i Teknisk ukeblad. Etter at han ansatte henne har det vært stille rundt Amelie.

– Det som skjedde for tre og et halvt år siden var at vi tilbød henne jobb i Teknisk ukeblad mens hun satt på Trandum for å bli utvist fra landet. Vi gjorde det fordi hun hadde en mastergrad fra NTNU, og er en flink dame som kan skrive. Nå har hun jobbet hos oss i drøyt tre år – og det fungerer veldig bra, sier Moberg.

Redaktøren vil ikke være med på at Teknisk Ukeblad har gjort stort annet for hennes sak enn å ansette henne.

– Hun produserer mye, og bra, stoff for oss. Hun er dessuten en kjempegod kollega. Maria skaper et godt arbeidsmiljø og er veldig kyndig.

– Vi feiret litt på tampen av dagen i dag. Vi måtte bare servere noen kalde bobler til de ansatte. Alle syns det var hyggelig å få denne beskjeden, sier han.