Konnerudelever til topps

DRAMMEN (NRK): I konkurranse med 86 skoleklasser, gikk elevene ved Svensedammen skole til topps i den nasjonale matkonkurransen fiskesprell.

Prisvinnere fra Svensedammen skole

Vinnerlaget vinner en sjekk på 5000 kr.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

En kjøkkenmaskin på skolekjøkkenet står og mikser majonesen til en sennepsfarget aioli. Niendeklassingen, Philip Sundgot står ved maskinen og følger nøye med. Han er hjernen bak vinnerbidraget. Ideen til matretten, club sandwich med pankopanert torsk, aioli majones og ovnsbakte poteter fikk han på ferie på Gran Canaria.

I dag skal elevene servere en kresen forsamling – 70 foreldre, fisk på sitt aller beste. På skolekjøkkenet begynner sandwichene som skal serveres å ta form. Det er få minutter til gjestene kommer og det er mye som må gjøres klart.

Even Gulbransen har aldri servert så mye mat før. Han har fått jobben med å krydre potetbåtene som snart er ferdige i ovnen.

– Mat er godt. Men det å lage mat kan gå begge veier har jeg erfart, sier Even.

Klasse 9F svensedammen ungdomsskole

Elever i 9F i full sving på skolekjøkkenet.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Fokus på fisk

Denne våren har fisk stått på timeplanen i mat og helsetimene, og lærer Siri Martinsen ønsket å gjøre noe ekstra for å vekke elevenes fiskeinteresse. Derfor meldte hun klassen på den nasjonale fiskesprell-konkurransen, i regi av blant annet Nærings- og fiskeridepartementet og Helsedirektoratet.

– Elevene skulle lage et måltid med norsk fisk og skalldyr. De skulle selv få lov til å bestemme hva de hadde lyst til å lage. Rettene ble prøvd ut med kokker, og det var et panel som avgjorde det hele. Det er helt fantastisk at vi vant! I dag skal det feires med en stor fiskefest, sier en fornøyd lærer.

Svensedammen skole

I tillegg til vinnerretten har elevene laget fiskesuppe og sashimi med ponzusaus.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Slitsomt men gøy

Mari Stokke på vinnerlaget synes det har vært gøy å være med på konkurransen.

Hva har vært det morsomste?

– Å lage alle de 70 sandwichene, det tok lang tid og var slitsomt. Men det var gøy!

Ved siden av sitter en stolt pappa, Kjartan Stokke.

– Kjempedeilig. Vi spiser ikke mye fisk hjemme til vanlig, så det at Mari har fått mulighet til å være med på dette har vært kjempemoro. Maten smakte helt fortreffelig, og elevene har helt klart gjort en kjempejobb, sier Kjartan.