Hopp til innhold

Her er fremtidens badetermometer

Nå trenger du ikke lenger dyppe tåa i vannet for å sjekke temperaturen på badevannet. I Drammen kan du rett og slett bruke mobilen.

mann scanner qr-kode

BADEVANN PÅ MOBILEN: Tom Andre Heiberg skanner QR-koden på Bragernes strand.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– 18 grader.

Tom Andre Heiberg bruker kroppen som termometer når han gjetter badetemperaturen på Bragernes strand. Men med Drammen kommunes nye sensorer kan gjettingens tid være forbi.

Nå kan du nemlig se den nøyaktige temperaturen på de seks mest populære badestedene i Drammen på mobilen – i sanntid. Leser du av QR-koden på stranda med en smarttelefon kommer fasiten fram.

QR-kode

DIGITALT: QR-koden gir deg badetemperatur, lufttemperatur og UV-stråling på badestedet.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– 17,3 var det.

– Det var ikke dårlig tippa, det?

– Nei, det var ganske bra.

Måles digitalt og trådløst

Det er selskapet Vicotee som i samarbeid med Drammen kommune har plassert sensorer både i vannet og på land. De måler vann- og lufttemperaturen og UV-strålingen på badeplassen. Informasjonen blir tilgjengelig på nettet, både via mobilen og PC-en hjemme.

– Dette er starten på noe nytt og veldig stort i verdenssammenheng, sier markedssjef i Vicotee Anne Røed.

Rådgiver i digitaliseringsstaben i Drammen kommune, Tove Helene Vatne, sier hun ikke vet om andre steder som bruker slik teknologi til å måle hvor varmt det er i vannet.

Tove Helene Vatne

RETT TIL FOLKET: Med de nye sensorene går informasjonen direkte til innbyggerne, sier rådgiver i digitaliseringsstaben i Drammen kommune Tove Helene Vatne.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Vi ville teste ut sensorteknologi, og for å få et begrenset prosjekt i tid, så syntes vi badetemperaturer måtte være det ideelle prosjektet, sier hun.

Vatne sier at badetemperaturen flere steder i dag bare måles en gang i uka. I tillegg til å måle temperaturen oftere, er sensorene billige i drift.

– Det beste med disse sensorene er at de krever lite vedlikehold. Vi bruker tid nå på å plassere dem ut. Når de er i vannet, sender de informasjon strømløst og kommer rett ut til innbyggerne, uten at vi trenger å gjøre noe med dataene på veien, sier hun.

– Kanskje er vi først i verden

Tore Opdal Hansen

TOMMEL OPP: Ordfører i Drammen Tore Opdal Hansen (H) er blant tilhengerne av sensorteknologien.

Foto: Privat

Ordfører Tore Opdal Hansen (H) tror sensorteknologien i fremtiden kan brukes til langt mer enn i dag, for eksempel å måle luftkvalitet og se hvor lang kø det er foran skranken hos kommunen.

Her tror jeg nesten ikke vi kan se noen ende på denne utviklingen.

– Så her er det flere måter å anvende slike systemer på?

– Det er det, og det vi ser her i dag er bare en enkel start. Kanskje er vi først i Norge, kanskje er vi først i verden, med å gi ut sanntidsinformasjon. Men dette kommer til å bli brukt på mange ulike områder etter hvert. Og dette er en artig start.

De første sensorene ble lagt ut fredag morgen, og ifølge Tove Helene Vatne er de foreløpige resultatene å stole på.

– Det virker som om det er store variasjoner i lufttemperaturen, mens badetemperaturen er ganske stabil, men dessverre ikke så høy. Men det får ikke teknologien gjort så mye med, da får vi bare være litt tålmodige.

Barn bader på Bragernes

SOMMERFERIE: Varmt eller ikke – noen bader uansett.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK