NRK Meny
Normal

Frykter falsk CE-merking

HALLINGDAL/DRAMMEN (NRK): EUs CE-merking av blant annet elektriske juledekorasjoner blir forfalsket av kinesiske produsenter. – Ikke lett å se forskjell, sier DSB.

Falsk CE-merking på julestjerne

Ole-Bjørn Kleven valgte å kaste julestjerna, etter å ha sett klistrelappen på ledningen.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Ole-Bjørn, kan ikke du henge opp en krok her slik at ledningen ikke kommer bort i gardinen?

I et tømmerhus, godt opp i dalsiden på Kvisla i Hallingdalen, pyntes det til jul. I vinduet skal julestjerna henge, slik den alltid har gjort hver eneste jul, men ikke i år.

– Er du sikker på at dette er sikkert for denne stjerna er ikke CE-merket, påpeker Ole-Bjørn Kleven ovenfor samboeren Alveva Hohler.

På ledningen til julestjerna henger en klistrelapp med blant annet bokstavene CE. Det er det synlige beviset på at produktet oppfyller EU-kravene, men julestjerna til Alveva og Ole-Bjørn er ikke som andre julestjerner. Den er nemlig ikke godkjent, selv om stjerna er CE-merket.

– Ikke lett å se

Bjørn Nyrud

Nyrud sier slike produkter stort sett er trygge, men at det er en grunn til at man benytter CE-merking.

Foto: DSB

– Det er ikke lett å se at dette merket er falskt, sier Bjørn Nyrud i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

De har ansvaret for at produkter som selges i Norge ikke medfører noen fare for liv, helse og materielle verdier. CE-bokstavene til China Export er påfallende like CE-bokstavene til EU, men det er en liten forskjell som du nesten må ha målebånd for å kunne se.

– Det vi har ser er at bokstavene står litt tettere på China Export enn på EUs merke og bokstavene er litt mere flatklemt. Vi har ikke gjort noen kartlegging av dette, men vi ser at det er mange variasjoner, forklarer Nyrud.

CE-logoer

To ting skiller den falske logoen fra den ekte. Det ene er avstanden mellom C-en og E-en og det andre er utformingen av E-bokstaven. I logoen til China Export er bokstavene tettere inntil hverandre enn i originallogoen og midtstreken i E-en er like lang som de andre strekene. I originallogoen er denne streken litt kortere.

Foto: Skjermdump

Har ikke vært igjennom påkrevde tester

– CE-merket er ikke i utgangspunktet et forbrukermerke, men mange forbrukere ser etter merket for å forsikre seg om at det de kjøper er sikkert og trygt. Derfor blir det en forfalskning når forbrukerne bruker det som et kvalitetsmerke, sier Bjørn Nyrud.

– Er det da et problem for dem som har et produkt med dette falske merket?

– Stort sett så er denne type produkter trygge og sikre hvis man bruker dem med fornuft. Men det er en grunn til at vi merker denne type produkter, og det er nettopp fordi at de skal være trygge å bruke. Derfor kan vi ikke si at de er trygge når de ikke har vært igjennom de påkrevde testene.

På Kvisla har de brukt julestjerna i flere år, men i år blir den byttet ut med en ny.

– Jeg tror vi bare trekker ut dette støpselet og kaster hele stjerna. Vi vil jo gjerne ha et hus etter julefeiringa også, forteller Ole Bjørn i det han hekter julestjerna av kroken i vinduet.

CE-merket ledning

Merket til China Export er forvekslende likt EUs CE-merke.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK