Hopp til innhold

Derfor er «falske» ladere farlige

Du kan spare hundrelapper på «falske» telefonladere, men pengene kan fort gå opp i røyk hvis du er uheldig.

En ny Iphone-lader koster fort nesten ti ganger så mye som en tilsynelatende lik lader fra et kinesisk nettsted, men utseendet kan bedra. Det fant ingeniøren Ken Shirriff ut da han testet 12 ulike USB-ladere, og oppdaget store forskjeller.

– Du utsetter både telefonen og deg selv for fare når du bruker slike ladere, skriver Shirriff i den omfattende testen.

Selv om begge laderne mest sannsynlig er laget i Kina, så er det allikevel stor forskjell på kvaliteten.

Gikk opp i røyk

Eirik Solheim

Eirik Solheim er redaktør i NRKbeta.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Eirik Solheim er redaktør for NRKbeta, og har gjennom årene kjøpt mye rart på postordre fra Kina. Men gjenstander som plugges direkte inn i veggen sluttet han med da en batterilader gikk opp i røyk hjemme på stuegulvet.

– Mye av det vi bestiller fra utlandet har helt klart lavere kvalitetskontroll. Det er kanskje ikke så farlig med vanlige smådingser, men alt som skal kobles inn i en stikkontakt kan få mye strøm, og da kan det bli farlig.

Solheims lader var laget for batterier til fjernstyrte helikopter, men de samme problemene kan komme med alle elektriske produkter, deriblant de typiske USB-laderne som brukes til telefoner.

Mange elektroniske produkter kan ta fyr ved feil bruk, derfor bør man for eksempel ikke lade mobilen om natta. Samtidig skal alt som selges i Norge oppfylle strenge krav til sikkerhet, såkalt CE-merking.

Dårlig strøm kan skade telefonen

Strøm fra Iphone-lader

Slik ser spenningen fra en vanlig Iphone lader ut. Legg merke til hvordan grafen er forholdsvis smal, og med små svingninger.

Foto: Ken Shirriff
Strøm fra falsk Iphone-lader

Slik ser spenningen til den falske Iphone-laderen ut. Store svingninger viser stor forskjell i spenningen som leveres, og den tykke kurven er et resultat av støy.

Foto: Ken Shirriff
Falsk Iphone-lader

Slik ser en falsk Iphone-lader ut innvendig.

Foto: Ken Shirriff

I en USB-lader til mobiltelefoner blir 220 volt vekselstrøm fra stikkontakten gjort om til 5 volt likestrøm som mates inn i telefonen.

– Når vi lader telefonen er det to ting som er viktig. Telefonen må ha både riktig og ren spenning. Hvis du bruker en billig lader risikerer du at den ikke regulerer strømmen riktig, og du ender opp med et ladesignal fullt av støy, sier Solheim.

I Shirriffs test ser vi at flere av laderne gir en strøm som er full av støy, noe som kan gi problemer med bruk av telefonens berøringsskjerm under ladning, og lengere ladetid. I de verste tilfellene kan det også gå ut over telefonen, sier Solheim.

– I verste fall kan man fremprovosere en kortslutning i batteriet hvis man bruker en dårlig lader. Batteriene i dagens telefoner er skikkelige energibunter, og kan begynne å brenne hvis de blir dårlig behandlet.

Velger anerkjente produsenter

Shirriffs gjennomgang viser at flere av de falske laderne bruker langt mindre isolasjon enn produktene til merkevareprodusentene. Det kan fort bli et problem, forklarer Solheim.

– Hvis kontakten i veggen er på en 16-ampers kurs kan den gi 3,5 kilowatt med energi hvis den kortslutter. Da sier det fort poff, sier Solheim, som også forteller om kolleger som har brent seg på å kjøpe billige Kina-produkter.

– Blant annet hadde vi en billig loddebolt som holdt ut i 20 minutter før den begynte å ryke.

I stedet for å risikere både telefon og hus bruker Solheim nå bare ladere fra anerkjente produsenter, selv om han fortsatt er en ivrig netthandler på tvilsomme kinesiske nettsteder.

– Hvis det følger med en lader, så forsøker jeg i stedet å finne ut om jeg har egnede ladere liggende.

– Kjøp fra sikre utsalgssteder

Dagfinn Kalheim

Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Foto: Brannvernforeningen

Dagfinn Kalheim er administrerende direktør i Norsk brannvernforening, og advarer mot å kjøpe elektriske produkter som man ikke kjenner opphavet til.

– Piratkopierte produkter er gjerne vesentlig billigere, så jeg skjønner godt at folk lar seg friste. Men vi ser ofte at slike produkter har dårligere kvalitetskontroll, og de mangler gjerne tilstrekkelig sikring mot overbelastning og kortslutning, sier Kalheim til NRK.no.

Mange av piratkopiene er så like de originale produktene at de kan være vanskelige å skille fra hverandre. Derfor hjelper det heller ikke så se etter de tradisjonelle sikkerhetsmerkingene.

– Falske produkter kan godt være CE-merket uten at de faktisk har blitt kontrollert. Derfor bør man passe på at man kjøper produkter fra utsalgssteder som man kjenner til, og som man stoler på.

Den såkalte CE-merkingen skal være et bevis på at produktet er produsert i henhold til regler for helse, miljø og sikkerhet, men er dessverre like lett å forfalske som produktene selv.

Har du opplevd brann i elektriske produkter?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)