Hopp til innhold

– Diabetikere faster tross advarsler

Flere muslimske diabetikere trosser legenes råd og går uten mat og drikke i rundt 20 timer hvert døgn i muslimenes fastemåned Ramadan.

Terje Kongshavn

Fastlege Trygve Kongshavn advarer diabetikere mot å faste. Han får støtte av Sajid Mukhtar, styremedlem i Minhaj Ul Quran i Drammen.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Muslimene er nå inn i fastemåneden Ramadan der de blant annet skal avstå fra mat og drikke fra soloppgang til solnedgang.

Flere muslimer med diabetes velger å følge fasten, men det er få som er klar over de eventuelle helsefarene fasting kan medføre.

Det bekymrer Trygve Kongshavn som er fastlege på Fjell legesenter i Drammen, som mener konsekvensene kan bli store.

– Kan gi alvorlige konsekvenser

– Konsekvensene kan være ganske alvorlige. Den mest alvorlige er du får lavt blodsukker og besvimer. Du kan bli irritabel, sløv, trett og ukonsentrert. Det farligste er å kjøre bil og besvime fordi du har fått for lavt blodsukker, sier Kongshavn.

På kontoret til Kongshavn er det få som kommer for å prate om fastemåneden.

– Jeg tror det er viktig at man tar det opp, det er ikke sikkert at alle har tenkt over konsekvensen av å faste viss en har sukkersyke. Derfor må vi spørre, og ikke forvente at de kommer og spør oss.

Kongshavn råder alle som vil faste til å snakke med sin fastlege, slik at de kan sette opp en plan for hva man kan gjøre for å ta vare på helsen.

– Følg legens råd

Det samme rådet kommer fra Sajid Mukhtar, styremedlem i Minhaj Ul Quran i Drammen.

– Vi vil anbefale at de bør følge rådene som kommer fra moskeene og legene, for det kan skape en situasjon hvor du selv blir skadelidende og det kan gå ut over familien, slik at de må passe ekstra på vedkommende, sier Mukhtar.

Han vet om mange som ikke går til legen for å få råd.

– Syke er fritatt fra faste

– Jeg tror ikke det er mange som drar dit. De kjenner til muligheten om at de kan la være å faste, men de gjør det likevel for de føler at det er en stor plikt. Det er nok ikke det at de ikke vet om det, men setter religionen høyere enn helsen sin, sier Mukhtar.

Mukhtar sier at barn, syke og gravide er fritatt fra fasten, men at de da må gjøre en annen god gjerning.

– Er man syk, og fasten kan forverre din situasjon, er man fritatt fra fasten. I stedet skal man bidra med mat til en fattig person, sier Mukhtar.