NRK Meny
Normal

Dette er Joint Strike Missile

Slik ser sjømålsrakettene til de nye jagerflyene, F-35, Joint Strike Fighter ut.

Slik ser sjømålsrakettene til de nye jagerflyene, F-35, Joint Strike Fighter ut.

Kongsberg Gruppens nye våpen Joint Strike Missile. (Foto: Ingunn Håkestad)

Dette er det første skroget til Joint Strike Missile (JSM) som er laget av Kongsberg Gruppen.

Sikrer hundrevis av arbeidsplasser

Skroget ble vist fram under en visning i Arsenalet til Kongsberg Gruppen på torsdag.

– Vi har avduket det første skroget til Joint Strike Missile (JSM), som er laget i avansert komposittmateriale. Grunnen til at den er så avansert er at den for det første skal passe inn i buken på Joint Strike Fighter, det jagerflyet som Norge har kjøpt, det har vært krevende å få til. For det andre skal den ikke være mulig å oppdage på radarsystemer og det er med å påvirke formen også, forteller konsernsjef i Kongsberg Gruppen, Walter Qvam.

Saken fortsetter under bildet.

JSM

Konsernsjef Walter Qvam presenterte skroget på det første Joing Strike Missile-skrog.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

Utviklingen og produksjonen av JSM engasjerer allerede over 100 underleverandører. I tillegg vil prosjektet sikre mange hundre arbeidsplasser i Kongsberg. Men konsernsjefen innrømmer at det bety enda mer:

– Jeg tror dette vil bety også mye for Norge. Analyser viser at denne type arbeidsplasser betyr kanskje tre eller fire ganger i verdiskapning for Norge som samfunn på grunn av underleverandører og service og alt det andre som ligger rundt denne type virksomhet.

Det skal ennå ikke være inngått avtaler om salg av våpenet, men blant annet USA skal følge utviklingen. Det er imidlertid ikke gitt noen Ingen nye løfter om norske våpen til F-35-flyene .

Statssekretær skrøt av Kongsberg

Statssekretær Eirik Øwre Thorshaug fra Forsvarsdepartementet var til stede under avdukingen.

Saken fortsetter under bildet.

Statsekretæren skrøt av Kongsberg Gruppen

Statsekretær Eirik Øwre Thorshaug fra Forsvarsdepartementet skrøt av Kongsberg Gruppen, her sammen med konsernsjef Walter Qvam.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

– Kongsberg er en viktig forsvarsby og en viktig industriby for Norge, så det å få presentert et nytt produkt fra Kongsberg som er viktig knyttet til det store kampflykjøpet som Norske myndigheter skal gjøre er viktig for å vinne kontrakter for Norsk næringsliv i internasjonal konkurranse.

Thorshaug kunne imidlertid ikke si om hvilke planer amerikanerne har for å kjøpe produktet, annet enn at det er en tett dialog mellom Norge og USA.

Storsatsing fra Norge

Det er tidligere kjent at regjeringen har besluttet å investere 1029 millioner kroner på trinn to av utviklingen av JSM, et nytt missil tilpasset de nye J-35 jagerflyene.

Det er et av de første våpnene som passer inn i bomberommet på Joint Strike Fighter-flyene.

Våpenet er en videreutvikling av våpenet Naval Strike Missile (NSM), som fremdeles er under utvikling. NSM er utviklet for fregatter og korvetter, og er for store til for JSF-flyene.

JSM er laget for å treffe mål på sjøen, men skal også kunne treffe mål på land. Joint Strike Fighter skal ifølge produsenten kunne bære seks JSM, to internt og to under vingene.

Saken fortsetter under bildet.

Joint Strike Missile

Kongsberg Gruppens våpen Joint Strike Missile venter på å bli avduket.

Foto: Ingunn Håkestad / NRK

Neste steg for Kongsberg

Etter nyttår vil man starte på trinn 3 av JSM.

– Vi står ovenfor et nytt og krevende utviklingstrinn. Det vil innebære ferdigstilling av hele missilet og veldig mye testing av missilet i lufta og alle mulige undersystemer vil testes. Det er et stort prosjekt i seg selv, hvor vi snakker om mange stillinger og mye utstyr som skal inn i det prosjektet, avslutter konsernsjef Walter Qvam.

Kongsberg Gruppen

Kongsberg Gruppen produserer ulike deler til både luftfartøy og fartøy som beveger seg på vannet.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK