Satser stort på nytt supermissil

Regjeringen har besluttet å investere 1.029 millioner kroner på trinn to av utviklingen av Joint Strike Missile (JSM), et nytt supermissil tilpasset de nye J-35 jagerflyene.

F-35 med Joint Strike Missile

Joint Strike Missile slippes fra et F-35-jagerfly. Utviklingen av missilet kan skape betydelige industrielle muligheter i Norge.

Foto: Forsvaret

Roger Ingebrigtsen

Statssekretær Roger Ingebrigtsen sier missilet vil tilfredsstille et viktig operativt behov.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Naval Strike Missile - fra prøveskyting i California

Naval Strike Missile - fra prøveskyting i California

Foto: Kongsberg Defence & Aerospace
JSM var opprinnelig utviklet for forsvarets fregatter, men blir nå tilpasset jagerflyet JSF.

I en pressemelding skriver forsvarsdepartementet at utvikling av JSM dekker behovet for et langtrekkende missil med land- og sjømålskapasitet som kan bæres innvendig i F-35. JSM utvikles i samarbeid med Kongsberg Defence Systems.

JSM er en variant av Naval Strike Missile (NSM) som er regnet for å være verdens mest avanserte sjømålsmissil. Kongsberg Defence and Aerospace som har utviklet våpenet som kan skyte i senk ethvert moderne krigsskip.

– Viktig for norsk industri

– JSM vil tilfredsstille et viktig operativt behov, samtidig som utviklingen av missilet kan skape betydelige industrielle muligheter i Norge.

– Dette er et viktig prosjekt for hele Norge og vår industri. Vi har store forventninger til at Kongsberg skal bidra til at bedrifter i hele landet blir en del av JSM-satsningen, sa statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet på INFO/ERFA-konferansen i dag.

Det er forventet at kostnadsrammen vil ligge på 1.029 millioner kroner, og at kontraktsbeløpet eks. mva med Kongsberg utgjør ca halvparten av denne summen.

Nye jagerfly

Forrige uke besluttet regjeringen at Norge skal kjøpe fire F-35 treningsfly. Flyene skal leveres innen 2016 kunngjorde forsvarsminister Grete Faremo på Arbeiderpartiets landsmøte.

Regjeringen har tidligere gått inn for at det er det fly av typen F-35 Joint Strike Fighter (JSF) fra den amerikanske produsenten Lockheed Martin som skal være Norges framtidige kampfly.

Koster 4,8 milliarder

F-35 Lightning II, Joint Strike Fighter

De fire nye F-35-treningsflyene vil koste i underkant av fem milliarder kroner.

Foto: Lockheed Martin

I henhold til proposisjonen fra 2008 skal Norge kjøpe i alt 56 fly, hvorav åtte er treningsfly. Det er fire av disse som det nå er inngått kontrakt om.

Totalt vil de fire første flyene koste 4,8 milliarder kroner. Stykkprisen uten våpen og annet ekstrautstyr er på 800 millioner. Flyene skal brukes til utdanning og trening for de norske flygerne.

Forsvaret regner med at F-16-flåten vil kunne operere fram til 2020, og at hovedleveransene av nye fly begynner i 2018 og løper fram til 2020.

Norge er med i utviklingsprosjektet for F-35 med åtte andre land, hvorav USA skal ha den langt største andelen av den foreløpig antatte totalproduksjonen på rundt 2.500 kampfly.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger