Hopp til innhold

De pårørende etter drapene i Torpo: – Tilværelse fylt av bunnløs sorg

Advokat Helge Hartz formidler melding fra de etterlatte etter trippeldrapet i Ål. De reagerer kraftig på enkelte mediers identifisering av drapsmannen.

Drapssak Torpo

Advokaten til de pårørende formidler melding etter trippeldrapet i Ål.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– På vegne av de pårørende har jeg som deres bistandsadvokat blitt bedt om gi uttrykk for deres fortvilelse og tilværelse fylt av bunnløs sorg av å være de nærmeste pårørende til drapsofrene i trippeldrapssaken på Torpo.

Det skriver advokat Helge Hartz i en pressemelding fredag formiddag. Han er bistandsadvokat for familien.

Skjærtorsdag ble det arrangert en sørgegudstjeneste i Torpo kirke i Ål hvor blant andre biskop Jan Otto Myrseth og prost i Hallingdal Sveinung Hansen talte.

Roser kriseteam og politiet

De pårørende ønsker å meddele at innsats og oppfølging fra kriseteamet i Ål, løpende informasjon og støtte fra politiet, samt omsorg fra familie, venner kjente og ukjente har vært helt avgjørende i denne situasjonen, heter det i skrivet.

Helge Hartz

Helge Hartz er advokat og representerer de etterlatte i Torpo.

Foto: Jenny Marie Sveen / NRK

Lørdag 23. mars ble fire personer funnet døde i bygda Torpo i Hallingdal.

Politiet siktet raskt en 59-åring for drap på kona og deres to barn. Politiet mener han tok sitt eget liv etter å ha drept de andre.

Les også Sørget sammen etter drapene: – Det eneste som hjelper mot sorg, er å sørge

Torpo-sørgegudstjeneste

Sier det oppleves som fravær av respekt

Hartz retter også kritikk mot mediene.

– Både politiet og jeg – på vegne av de pårørende – har på det sterkeste anmodet media om ikke å offentliggjøre navn og bilde på siktede av flere årsaker.

Dagbladet var det første mediet som omtalte den siktede mannen med navn og bilde – samme dag som politiet fortalte hvem som ble drept. Siden har også TV 2 og lokalavisen Hallingdølen identifisert den siktede familiefaren.

Hartz sier det er uforståelig for de pårørende hvorfor siktedes navn og bilde skal ha en interesse for offentligheten nå i denne fasen.

– Dessverre ser man at andre medier nå følger etter. Med den tilleggsbelastning dette påfører de pårørende, oppleves dette som fravær av respekt overfor mennesker som ber om beskyttelse i en hjelpeløs livssituasjon, melder Hartz.

Les også Kameraten til drepte Sander (22): – Han stilte alltid opp

Even Gislerud

– Ikke en privatsak

Nyhetsredaktør Mads Andersen i Dagbladet sier til NRK at avisen har forståelse for at identifiseringen oppleves som belastende for de pårørende.

– Men offentlighetens informasjonsbehov rundt hvem som begår de mest alvorlige kriminelle handlingene i samfunnet veier tyngst akkurat nå, sier Andersen.

Videre sier han at Dagbladet vurderer at belastningen for pårørende og venner vil være stor uavhengig av tidspunkt for identifiseringen.

– Alvorlig kriminalitet av denne karakter er ikke en privatsak. Vi mener at offentligheten har krav på informasjon om hvem som har begått en så alvorlig handling, fortsetter han.

Mener det er av høy offentlig interesse

TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække viser til kommentarene hun har gitt TV 2. Her sier hun at de har hatt lange diskusjoner rundt identifisering av mannen.

KARIANNE SOLBRÆKKE

Karianne Solbrække er nyhetsredaktør i TV 2.

Foto: TV 2 Eivind Senneset / TV 2

– I denne saken har de pårørende og politiet valgt å gå ut med identiteten på de tre ofrene. TV 2 har valgt å publisere navn og bilde på de tre. Vi mener at personer som er siktet i en så alvorlig sak som et trippeldrap er, også skal identifiseres, og at det er av høy offentlig interesse, sier hun.

Hun presiserer også at mediehuset ikke mener det er riktig å gjøre forskjell på drapssaker i nær familie og i tilfeller hvor gjerningsperson og ofre ikke har en nær relasjon.

Ønsker ikke å påføre de etterlatte en tilleggsbelastning

Også Hallingdølen offentliggjorde navnet til den siktede.

Ansvarlig redaktør Lilian Holden sier til NRK at dette ble gjort i en sak som inneholdt intervjuer med mannens arbeidsgiver og personer som kjente ham.

– I den sammenhengen mener vi det er en viktig faktaopplysning lokalt. Vi kommer imidlertid ikke til å publisere bilde av den siktede, da vi mener dette ikke er relevant for saken eller lokalsamfunnet. Det er en tilleggsbelastning vi heller ikke ønsker å påføre de etterlatte.

Redaktør Lillian Holden i Hallingdølen.

Redaktør Lillian Holden i Hallingdølen.

Foto: Caroline Utti / NRK

Avisen sier de vil være varsomme med navnebruk i videre mediedekning av saken.

– Vi har stor forståelse og respekt for de mange etterlatte og pårørende som har det tøft nå, og vet at vi har et ekstra ansvar som lokalavis for å trå varsomt overfor de som er rammet, avslutter Holden.

Ingunn (53), Sander (22) og Signe (18) Slaatten ble drept i Ål

Saumfarer sporene til siktede: Gransker hva 59-åringen gjorde etter jobb