Blåbærsesongen var ganske begredelig i fjor, og det drar vi nytte av nå.
– I dårlige bærår får planten mer energi på høsten til å danne blomsterknopper, og da følger gjerne et godt år etterpå, forklarer seniorforsker Rolf Nestby ved Norsk institutt for bioøkonomi til NTB.
Varmebølge traff blomstringstiden
Det er flere ting som skal klaffe før det virkelig bugner. Blåbær er en hardfør plante, og den tåler godt at det er litt kjølig. Det er likevel viktig at høsten ikke blir for kald når blomsterknoppene dannes, og temperaturforholdene i fjor la til rette for det.
Når planten kommer i blomst, skal det helst være varmt og fint for pollinering. I år traff en varmebølge store deler av landet på forsommeren, nettopp i den perioden blomstringen fant sted.
– Blåbær blomstrer tidlig, omtrent samtidig med at bladene skyter ut. Så vi er avhengig av godt vær og at det er insekter til stede, sier Nestby.
Dobbelt så mye som vanlig
I Sverige viser målinger at det ventes dobbelt så mye bær som i et gjennomsnittsår i store deler av landet. I Sør-Sverige er det ventet opptil to ganger så mye som normalt.
Sveriges lantbruksuniversitet har de siste 13 årene utarbeidet prognoser for blåbærhøsten, og årets sesong later til å bli den beste siden målingene startet, skriver TT. Kun de nordligste områdene kan «bare» vente seg et normalår.
I Norge har man ikke tilsvarende prognoser, men Nestby sier det er mye som tyder på at det blir like gode forhold her.
– Vi ser at det er mye blomster og det later til å bli veldig bra, sier han.
Sopp kan ødelegge
Ola Langvall ved Sveriges lantbruksuniversitet peker på en annen mulig årsak til at det blir rekordstore mengder i år. For et par år siden var mars måned uvanlig kald, og mange blåbærris bukket under. Mange av disse har siden hentet seg rikelig inn.
Det som eventuelt kan ødelegge for rekordsesongen, er om resten av sommeren skulle bli spesielt våt og kald.
– Hvis det først er blitt kart på planten, blir det gjerne bær. Men de kan bli ødelagt hvis de blir angrepet av sopp. Da vil ikke kartene utvikle seg særlig, og kvaliteten bli dårlig, sier Nestby.