– Bunad er helt greit i begravelse

Hvordan bør man egentlig kle seg i en begravelse? Er det obligatorisk med mørk dress eller kjole, eller kan du komme i arbeidsantrekket rett fra jobb?

Begravelse
Foto: Colourbox.com (illustrasjon)

Ifølge Runar Løvaas i Jølstad begravelsesbyrå, er det i dag helt greit å komme i et pent hverdagsantrekk. Også et festantrekk som bunad er absolutt innafor.

Runar Løvaas

Begravelsesagent, Runar Løvaas.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Hvis du er på jobb og skal følge en begravelse, så stikk innom i de klærne du har. Det er mye viktigere enn at du lar være på grunn av bekledningen. Det viktigste er at du kommer.

– Kan du egentlig ha på deg hva som helst i en begravelse så lenge det går under betegnelsen pent?

– Ja, det vil jeg si. De siste årene er det flere og flere som ønsker at man skal komme litt lysere og lettere kledd. Det hører vi ofte når vi snakker om begravelsen med familien. Du behøver ikke pynte deg i svart dress og kan komme som du er.

Bunad er lov

Selv om bunad er noe de fleste av oss forbinder med mer festlige anledninger, er det helt greit, ifølge Løvaas.

– Bunad er en festdrakt, og jeg ser ikke noe galt i å komme i en begravelse i det. En festdrakt kan være en fin måte å vise den avdøde en siste ære på, og feire et langt liv.

Ikke greit med olabukse

Selv om meningene om bekledning i begravelser er delte. Er folk stort sett enige om en ting.

– Det er klart at kommer du i møkkete klær, passer det seg ikke så veldig godt. Jeg tenker man kommer langt med litt sunn fornuft, og respekt for det du skal i, sier Løvaas.

Til slutt kan begravelsesagenten fortelle at det er en velkjent kombinasjon som bør unngås for enhver pris.

– Et godt tips er å ikke kle seg i hvite tennissokker til sort dress, for det blir lagt veldig godt merke til, spøker han.