NRK Meny
Normal

– Skolesystemet tar kun hensyn til de beste elevene

Det mener Bjørn Tore Ødegården fra Arbeiderpartiet. Nå foreslår han å endre inntakssystemet til videregående skoler.

Lærerstreik på Sola Videregående

Elevene med de svakeste karakterene må gi plass til elever med bedre karakterer som har søkt overgang fra andre skoler. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Bjørn Tore Ødegården, Arbeiderpartiets gruppeleder i hovedutvalget for utdanning, reagerer på dagens skoleinntaksregler. I dag tar han saken opp i møtet med hovedutvalget for utdanningssektoren.

NRK.no skrev i forrige uke at mange elever mister studieplassen sin når de skal opp i tredje klasse på videregående som følge av gjeldende regler for inntak.

– Meningsløst å tvinge elevene

Ødegården mener fylkeskommunen som skoleeier må finne ut om gevinsten av å gi de faglig sterkeste elevene muligheten til å stige i gradene, er høyere enn tapet de faglig svakeste elevene opplever når de ufrivillig må bytte videregående skole.

Bjørn Tore Ødegården

Bjørn Tore Ødegården ønsker å endre skoleinntaksregel.

Foto: Pressefoto

– NRKs dekning av saken viser at reglene er skreddersydd for å gi maksimal valgfrihet for de beste av de beste, samtidig som de fremstår som en nådeløs snubletråd for elevene med svakest karakterer.

Han trekker fram at ordningen gjør det vanskelig å oppfylle fylkeskommunens mål om å maksimere læringsutbyttet og minimere frafallet i videregående skole.

– Med den målsetningen til grunn er det er rett og slett meningsløst at de elevene som trenger ekstra trygghet og oppfølging tvinges til skifte skole og i verste fall også bosted underveis i utdanningsløpet for å gi plass til de sterkeste elevene fra andre skoler, sier Ødegården.

Støtte fra flere hold

NRK har tidligere snakket med både rektor, lærere, elever i Drammen som er bekymret for konsekvensene av en dagens praksis. Elever må ufrivillig flytte over til en annen skole underveis dersom karakterene ikke er gode nok.

Les også:

Det er såkalt fritt skolevalg i kombinasjon med nasjonale forskrifter, som gjør at konkurransen blir hardere.

Tidligere var det slik at skolen kunne gjøre en intern vurdering på om den enkelte søkeren var god nok til å fullføre tredjeklasse på samme skole, men fra 1.september i fjor ble regelverket innstrammet.

Det er først i år at elevene og skolene merker denne innstrammingen.