– Så tidlig at Torbjørn kom til å bli kjempegod

Som barn var Torbjørn Bergerud (22) livredd ballen. Men etter å ha blitt skutt på nok ganger i buret, var hans første trener sikker på at gutten kom til å bli en strålende målvakt.

Håndball VM herrer .Norge-Russland

FÅR SKRYT: Torbjørn Bergerud blir rost opp i skyene av sin første trener Arne Borch.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Håndballherrenes sisteskanse begynte håndballkarrieren da han var sju år gammel hos Idrettslaget ROS i Spikkestad.

– Vi så tidlig at han var veldig god i mål og at han kom til å bli en kjempegod keeper, sier 22-åringen fra Åros' første trener, Arne Borch, til NRK.

Store ord til tross, unggutten gikk ofte motsatt vei av der ballen gikk. Han var nemlig redd for ballen.

– Han spilte fotball om sommeren og håndball om vinteren. Når han kom inn fra fotballen visste vi at vi måtte kjøre skuddøvelser for å dempe skuddredselen hans. Det er ikke rart han var redd, det er kort avstand og gutta skjøt hardt, minnes Borch.

Arne Borch

Arne Borch, Torbjørn Bergeruds første trener.

Nesten to meter

Bergerud har så langt i VM vartet opp med en rekke spektakulære redninger og har av eksperter blitt spådd til å kunne bli blant verdens beste keepere.

Men 22-åringen, som nå spiller for danske Team Tvis i Holstebro, startet karrieren som utespiller.

– Han spilte ute en del først, og det tok tid før vi fikk landa han helt som keeper. Det gikk seg vel til da han var 12–13 år. Han ble jo kjempegod, så ikke rart han valgte det. Men han kunne også blitt en god utespiller, sier Borch som trente den nå 199 centimeter høye keeperen fram til han var 17 år.

Borch husker godt den sommeren hvor keepertalentet skjøt i været.

– Det sto en fyr der etter sommerferien og var høyere enn meg. Da følte jeg meg forbigått, ler han.

Norges 4 VM kamp i gruppespillet.

Torbjørn Bergerud har gjort en solid jobb i mål for Norge i VM så langt.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oustorp imponert

De norske håndballherrene møter i ettermiddag Ungarn i kvartfinalen i VM. Da sitter hans første trener benket foran TV-skjermen.

– Jeg har troen på at det blir en bra kveld, kanskje 60/40 i favør Norge. Og når Torbjørn kommer hjem, da er han som han alltid har vært. Han er en strålende fyr, sier Borch.

Ungarn passe Norge bra, mener Glassverket-trener Geir Oustorp.

– Jeg er veldig imponert. Vi var veldig flinke for ett år siden i EM og klarte semifinale. Da syns jeg det er en god prestasjon at vi året etter klarer å spille i hvert fall til en kvartfinale i et VM. Det viser at Norge har tatt noen skritt. Klarer vi i vinne, så er vi faktisk i verdenseliten også på herresiden, og det er veldig moro.