Hopp til innhold

– Lær deg sosiale medier i ferien

DRAMMEN (NRK): Mobbeombudet i Buskerud, Bodil Jenssen Houg, oppfordrer foreldre til å bruke sommerferien på å forstå sosiale medier bedre.

Ikke Snapchat enda

Mamma Beate Nilsen har ikke tillatt Snapchat enda, her med de to sønnene Tobias (straks 9) og Henrik som koser seg sammen med Hanna og Alexander.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

Undersøkelsen Barn og medier som nylig er publisert av Medietilsynet sier at 65 prosent av norske 9-åringer er på Snapchat.

– Når vi vet det, så tenker jeg at vi må være mer bevisste på å være til stede i barnas digitale hverdag, sier mobbeombud i Buskerud, Bodil Jenssen Houg.

Mobbeombud Bodil Jenssen Houg

Mobbeombudet Bodil Jenssen Houg oppfordrer foreldre til å engasjere seg i barnas bruk av sosiale medier og sette seg inn i hvordan for eksempel Snapchat fungerer.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

Hun har selv opplevd dette på hjemmebane, hvor hennes barn har fortalt at hun rett og slett er elendig til å forstå hvordan Snapchat fungerer.

Og ikke nok med det, men en ny undersøkelse som Norstat har gjort for Telenor viser at annenhver forelder er bekymret for at deres barn mobber eller henger ut andre barn på sosiale medier.

Sier nei til Snapchat

Mamma Beate Nilsen fra Konnerud i Drammen, lar ikke sønnen Tobias som straks fyller ni år, være på Snapchat. Hun mener det er for tidlig og at det ikke er så lett for de yngste å forstå rekkevidden av hvordan bilder kan bli brukt og hvordan man kan reagere på det man får tilsendt.

– Vi har snakket mye om det hjemme. Det er jo lett for de i dag når de får telefon, ettersom det bare er å laste ned. Men jeg har brukt eksempler på hvordan vil Tobias reagere hvis det blir postet et bilde av han på do. Eller hvis noen sender et bilde av han og skriver noe nedsettende, beskriver hun.

Selv ble hun og alle de andre foreldrene i klassen til Tobias oppfordret på skolen allerede for ett år siden om å sette seg inn i sosiale medier. Teste ut for eksempel Snapchat selv.

– Jeg er på Snapchat av den grunn. For å se hvordan det fungerer, sier hun.

Hva kan foreldre gjøre?

Mobbeombudet mener at ferietiden kan brukes til å sette seg inn i den digitale verden. Dette kan gjøres enkelt ved å snakke med barnet, og få en dialog om hvordan dette fungerer.

Snapchat-ikon

Når er man klar for å bruke Snapchat og alt det som følger med? 65 prosent av alle 9-åringer i Norge har tilgang til dette i dag.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

– I hverdagen har vi lite tid å være til stede og overvåke. Men nå i ferien kan vi bruke tiden til å sette oss i posisjon og det skal vi benytte.

– Hvorfor er dette viktig?

– Hvis vi lager en dialog rundt de sosiale mediene og er nysgjerrig og interessert, så har vi det å bygge på den dagen det kanskje går galt. Hvis vi ikke har god nok kunnskap reagerer kanskje vi foreldre med å ta ifra de mobilen, nettet og bli sinte. Men hvis vi forstår hva som foregår, så har vi en helt annen mulighet til å hjelpe dem.

Ifølge Mobbeombudet kontakter barn ofte andre barn for råd hvis noe går galt. Det er ikke alltid like heldig.

– Norske barn er gode på nett, men de er dårlige når ting går galt. De spør kanskje venner, men de har ikke alltid de beste rådene. De trenger oss voksne som da forstår hva de snakker om.

Nakenbilder på nettet

I undersøkelsen Barn og medier, viser det også at mange barn mellom 8–15 år har sendt nakenbilder av seg selv.

– Vi tror ikke det skal gjelde vårt barn, men så skjer det med så mange – og vi vet at det skjer også i Buskerud. Og vi vet at det er en dobling det siste året.

Mobbeombudet mener dette er et eksempel på at det er viktig å forstå sosiale medier.

– Man skal ikke nødvendigvis overvåke, men være spørrende og nysgjerrig. Et barn liker anerkjennelse og at vi er interessert i hva de holder på med.