Hopp til innhold

– Debatten begynner å bli ufin

AUF-leder Eskil Pedersen ber folk puste med magen før de kaster seg inn i debatten om minnestedene.

AUF-leder Eskil Pedersen.

AUF-leder Eskil Pedersen forstår at naboene til Utøya synes det er vondt å bli minnet på terrorangrepene 22. juli 2011, men han synes debatten om minnestedene går i feil retning.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det vakte sterke reaksjoner da velforeningen fjernet minnestedet på Utstranda uten forvarsel. De flyttet den store steinen med blomster, bamser og hilsener til en rasteplass ved E16.

AUF-leder Eskil Pedersen mener grunneierne og naboene er i sin fulle rett til å flytte minnestedet, men han synes debatten rundt minnestedene begynner å bli ufin.

Nytt minnested Utøya

Torsdag kveld var det lagt ned nye, friske blomster på det nye minnestedet ved E16.

Foto: Harald Inderhaug

– Jeg synes det til tider er et veldig hardt og tøft ordskifte rundt minnestedet. Jeg har forståelse for at det er vondt for mange å bli minnet på det som skjedde, men vi må dessverre akseptere det som har skjedd, sier Pedersen.

Les: - Ufint å kalle dem sensasjonshungrige

Ville ta stedet tilbake

Utstranda Velforening sendte torsdag ut en pressemelding der de skrev at de er blitt nødt til å iverksette tiltak for å ta Utstranda tilbake til normalt tilstand etter 22. juli 2011.

«Beboere langs Utstranda forteller om trafikalt store problemer, frekke turister, forsøpling og generell plagsom adferd av skuelystne, sensasjonsjagende turister som krever mye tålmodighet hos beboerne. En tålmodighet som nå har tatt slutt etter nesten 3 år som levende ofre for terrorismen,» skriver velforeningen.

Ole Morten Jensen

Ole Morten Jensen er styremedlem i Utstranda vel. Han sier til NRK at de ikke orker å leve med påminningen om terroren i hverdagen.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Det er rett og slett uverdige episoder med folk som opptrer upassende og tar seg til rette. De tar blant annet "selfies" og flirer og ler. Flere har tatt seg inn i hagene til fastboende, sier styremedlem Ole Morten Jensen i Utvika Vel.

Les: Ber om politihjelp etter flytting av Utøya-minnesmerke

– Jeg tror det er viktig at vi alle trekker pusten og husker både det forferdelige som skjedde, men også prøver å finne ut hvordan vi best kan hedre minnet av dem som mistet livet for snart tre år siden. Da må vi alle tenke igjennom ordbruken vår, hvordan vi snakker om dette, og vi må komme sammen for å finne verdige måter å minnes 22. juli på i fremtiden, sier Pedersen.

– Legg blomster på kaia

AUF-lederen sier at de nå oppfordrer dem som ønsker å legge ned blomster, om å gjøre det på kaiområdet til AUF.

Utøya

AUF-lederen oppfordrer dem som ønsker å legge ned blomster, om å gjøre det på kaiområdet.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Les: No er det endå fleire minnestader

– Vi har vært opptatt av at vi skal få et permanent nasjonalt minnested på plass. Det er viktig for at folk kan legge ned blomster og minnes i fremtiden, og aldri glemme det som skjedde.

Naboene til Utøya har protestert på planene om et minnested på Sørbråten. Etter et møte i slutten av april ble det klart at minnestedet er utsatt til 2016. Det var kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og kulturminister Thorhild Widvey (H) som tok initiativ til et møte mellom de berørte partene.

– Nå har mange av naboene bedt om en bedre prosess og dialog, og det har de fått. Vi registrerer at det ikke har vært noe dialog om å fjerne dette midlertidige minnestedet, sier Pedersen.