Hopp til innhold

Ber om politihjelp etter flytting av Utøya-minnesmerke

– Det er sjokkerende å høre at minnestedet på Utstranda er blitt flyttet. Det sier ordfører i Hole, Per Berger. Nå ber han politiet se på saken.

Ordfører i Hole, Per Berger.

Ordfører i Hole, Per Berger, kommer til å kontakte politiet om flyttingen. Her er han ved minnesmerket på Utstranda ved en tidligere anledning.

Foto: Per Mandt

Beboerne føler seg som levende ofre etter 22. juli-terroren. Derfor har velforeningen valgt å fjerne minnesmerket.

Sammen med grunneiere bestemte styremøtet i velforeningen å fjerne både stenen og blomstene i sin helhet fra minnestedet på Utstranda.

Les: Fjernet Utøya-minnested på Utstranda

Vil varsle politiet om flyttingen

– Det første som slår meg er at det stedet på en måte har blitt hellig, skånet om og tatt vare på av dem som bor rundt minnestedet. Da blir jeg forskrekket over at det flyttes på denne måten.

– Derfor synes jeg det er riktig av meg å varsle politiet om flyttingen, sier Per Berger.

– Jeg er klar over at grunneieren tidligere har uttalt at det har vært en belastning at mange stoppet på stedet og hatt det som et minnested helt siden juli 2011 da skytingen skjedde på Utøya.

Utstranda flyttet

Skiltet er det eneste som står igjen på det gamle minnestedet ved Fv 155.

Foto: Anette Skafjeld

– Kan være en form for selvtekt

– Hva skal politiet gjøre med dette?

– Jeg mener at dette kan være en form for selvtekt som er begått. Stedet eies jo av grunneieren, men ligger like inntil eiendommen til Statens vegvesen, sier Berger.

– Det som sjokkerer meg er at de flytter på et sted som er blitt et naturlig minnested der mange har lagt ned blomster, sier Berger.

«Frekke turister»

Velforeningen har sendt ut en pressemelding der de skriver at de har sett seg nødt til å iverksette tiltak for å ta Utstranda tilbake til normal tilstand etter at de ble uskyldige vitner og bidragsytere til 22. juli.

Nytt minnested

Minnestedet er nå flyttet til en rasteplass ved E 16.

Foto: Anette Skafjeld

«Beboere langs Utstranda forteller om trafikalt store problemer, frekke turister, forsøpling og generell plagsom adferd av skuelystne, sensasjonsjagende turister som krever mye tålmodighet hos beboerne. En tålmodighet som nå har tatt slutt etter nesten 3 år som levende ofre for terrorismen.»

– Ikke noe vi kan gjøre

Berger mener det ville være naturlig at velet hadde tatt kontakt med Hole kommune før de flyttet minnestedet.

– Det ville være riktig å ta kontakt først og ikke flytte stedet sånn uten videre.

Men Berger vil trolig ikke få mye bistand av politiet. Ettersom steinen stod på privat grunn er det lite politiet kan gjøre, sier operasjonsleder i Nordre Buskerud politidistrikt. Lars Kristian Evensen.

– Vi har foreløpig ikke fått en henvendelse fra ordføreren i denne saken, men på generelt grunnlag kan jeg si at det er lite vi kan gjøre i denne typen saker. Dersom en grunneier ønsker å fjerne noe fra sin eiendom, så står han fritt til å gjøre det.