NRK Meny
Normal

Mot helg med Anne Vada

– Velsignelse!

Anne Vada
Foto: Mona Nordøy

Fra jeg var lita husker jeg ordet «velsignelse» bli brukt, at noen sa «velsigne deg», uten at jeg helt visste hva det betydde. Det virket som det var et positivt lada ord, og jeg husker også at når noen brukte dette uttrykket, virket de nesten litt rørt da de sa det til meg. Det var mest eldre mennesker som sa det.

Når jeg ser igjennom postkortene mine fra sist jul, leser jeg at flere ønsket meg «ei velsignet julehøytid» eller «et velsignet godt nytt år». På mobilen min avsluttes iblant tekstmeldinger med «Bless You» eller «Blessings». «Velsignelse» handler for meg om å bli tatt vare på. Og det handler om at jeg må bry meg om andre. Det er å gi kjærlighet og få ta imot kjærlighet.

Vi formes på godt og vondt i livet vi lever. Kanskje er velsignelse å ha med seg ei kraft som bærer igjennom hverdagene? Det høres for meg så trygt ut å være velsigna. Det er også for meg et tegn på at det fins noe utenfor meg selv, som jeg må bøye meg for. Kanskje er det dit jeg søker når mye butter imot, eller kanskje er det der gleden min har sitt opphav, og der takknemligheten min bor?

Musikk har alltid vært en veldig stor del av meg. Å formidle gjennom musikk
krever at jeg går grundig inn i enhver tekst, og lar melodiene få preges av innholdet i ordene.

Jeg begynte virkelig å reflektere over ordet «velsignelse» da sangen «The Blessing» tok form på min siste cd. Teksten er skrevet av Brendan Graham. Han ga meg ingen føringer for hvordan jeg skulle tolke den. Jeg tenkte det kan være en kjærlighetstekst som beskriver ei sterk forelskelse, eller en moden og takknemlig kjærlighet mellom to. Det kan også være en tekst med et åndelig overbygg, -kanskje en takk for alt vi får, og som vi rett og slett glemmer å være takknemlig for.

Noe av teksten i sangen sier «I bless you, and you bless me too». Det forteller at vi selv kan oppleve å ta imot velsignelse ved å gi til andre.

Jeg har vært så heldig å ha fått to barn. Det tror jeg er mi største velsignelse, slik jeg kjenner det. «The Blessing» ble for meg en sang til Georg og Rakel, om det å få være mor, og å ha de aller beste ønsker for ungene sine. Som mamma vil jeg dem alt alt godt, og jeg tenker at det er så mange ting jeg gjerne skulle bært for dem. Det er da ordet «velsignelse» kan bære igjennom i livene som ligger foran dem, tenker jeg. Det ligger også ei bønn i det, eller et håp om at de må bli tatt godt vare på.

Anne Vada

Musikk: Anne Vada - «The Blessing»