Morgenandakt torsdag 27. mai

Hør, Israel! Herren er vår Gud, Herren er én. 5 Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din makt. 5.mos 6,4-5

Ka betyr det å elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og hele din sjel og all din makt?

På den skotske vestkysten ligg det ei øy som heite Iona. Dit valfarter pilegrimer fra heile verden for å oppleve klosteret som har ligget der i over 1000 år. Kvær onsdag gir munkene i klosteret en omfattende omvisning av klosteret, kirka og øyas viktige steder.

Det fortelles i boka ”Under Huden” at det en gang va ei gruppe som kom fram til siste stoppested på omvisninga. Det var ei steinstrand. Munken ba hver tenke over hva de ønska å overgi til Gud denne dagen. De skulle finne en stein som kunne symbolisere det de tenkte på. Noen plukka opp små, glatte steina. Andre tok med seg skarpe, gråe steina. Kvær ætter ka det va dæm ville overgi til Gud. En etter en kasta dæm steinan sine ut i havet, ut i Guds åpne favn. Og Gud tok imot!

Men en blei stående igjen. Han hadde omsider funnet den største steinen som det fremdeles var mulig å løfte, mørk og skarp i kantenen var den. Noen hørte at han gråt. Han sto med steinen i armene, lenge. Så lenge at det begynte å bli skjømt. De andre i gruppa blei utålmodige. Endelig løfta han med stor møye, steinen så høyt opp at han kunne kaste den i sjøen. Mannen gråt fortsatt da han kom opp til de andre, men i øynene hans skinte takknemelighet.

Å elske Gud e å tørre å overgi det som e tungt og vanskelig til Gud, kaste det ut i Guds store hav. Gud vil ta imot!

Eg har også vært på Iona. Det va ikkje på en onsdag, men eg fikk likevel sett litt av denne vakre øya. Eg huske gleden som spredte seg i hele meg da eg kunne springe over de grønne gresslettene fulle av markblomster for så å ende ute på en høy klippe. Da jeg kikka over kanten kunne jeg se rett ned i det veldige havet. Om jeg skulle ha overgitt noe til Gud de dagene jeg fikk tilbringe på Iona, måtte det være en bukett med gule og lilla markblomster eller en favn med rosa lys fra kveldssola. Jeg fylles med glede over disse minnene.

Å elske Gud. Det er å overgi det som du gleder deg over, i Guds hender. Gud vil ta imot og gi enda mer glede tilbake.

Å elske Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din makt, det er å gi gledene, sorgene, hverdagene over i Guds hender og si ”Gud her er mitt liv. La meg få leve med hele meg midt i din kjærlighet”
Og Gud vil springe deg i møte!

Ann Christin Elvemo

Musikk: Vær du visjonen - Hilde Svela