Hopp til innhold

3D-skanner skal hjelpe politiet

Ny teknologi skal hjelpe politiets etterforskning, og kan redusere tidsbruken på åsteder med opptil 50 prosent.

Skanner

Politiets nye 3D-skannere kan brukes til å lage detaljerte modeller av et åsted.

Foto: Produsenten / Riegl

En liten sylinderformet metallboks kan revolusjonere tidkrevende etterforskningsarbeid. Den skanner åsteder tredimensjonalt, og skaper dermed et mer detaljert og oversiktlig bilde av hva som har skjedd. Disse bildene kan senere brukes som bevis i rettssaker, og gir et virtuelt 360 graders bilde av hva som har skjedd.

Den lille boksen med det velklingende navnet RIEGL VZ-400 bruker en laserstråle som registrerer 120.000 detaljer i sekundet og snurrer rundt sin egen 360 graders akse.

Les også: – De hoppet ut og så var det full slåsskamp

Tester viser at skanneren klarer å samle én tredjedel mer data enn en vanlig politibetjent på et åsted – på under halve tiden. Slik blir viktige detaljer tatt vare på for ettertiden.

Letter trafikken

Tester gjort i London viste at sperrede veier etter bilulykker i gjennomsnitt åpnet halvannen time raskere etter at skanneren ble tatt i bruk, til glede for både politi og øvrige bilister.

Hver skanner koster rundt én million kroner, og er utviklet av Department of Transport, National Policing Improvement Agency, Essex Police Authority og Essex County Council.

Les også: Kamera revolusjonerer kontroller

Politibetjent Duncan Thurwell i enheten for etterforskning av kollisjoner ønsker den nye teknologien varmt velkommen.

– Denne laserskanneren er en utrolig oppfinnelse som vil redusere tiden veiene er stengt etter store ulykker. Dette er noe vi vet folk blir frustrerte av, de stoler på at veiene er i orden, sier han til Daily Mail.

Slik blir bildene fra RIEGL VZ-400.

Skal brukes under London-OL

Han forteller også at det er viktig for dem å få et så detaljert bilde over ulykkesstedet som overhodet mulig. Det kan være med på å kartlegge en sjåførs oppførsel, sett fra deres ståsted eller hvis de må vitne.

– Selv om skanneren i utgangspunktet er laget for å hjelpe etterforskningen av trafikkulykker, kan den også brukes på andre åsteder hvor det er viktig å få så detaljert bevismateriale som mulig, som ved drap og voldtekt, sier Thurwell.

Les også: Har gjort et SK(UP) på Facebook

Essexpolitiet har sammen med Metropolitan-politiet fått den eksklusive førsteretten til den nye teknologien på grunn av nærheten til London-OL i sommer.

Ikke i Norge

I Norge er slike målere foreløpig ikke i bruk. De benytter vanlige speilreflekskameraer montert på spesialstativ som gjør det mulig å rotere kameraet slik at man kan fotografere hele veien rundt kameraet.

– Etterpå blir bildene sydd sammen til equirektangulære fotografier ved hjelp av spesialprogramvare.

Det forklarer Leiv-Rune Gully, kommunikasjonsrådgiver i Kripos. Han forteller at de vurderer å kjøpe inn utstyr tilsvarende det som blir tatt i bruk i England, men at det foreløpig ikke har skjedd.

– Etterspørselen for slik fotografering øker kraftig. Vi begynte med 360-graders fotografering i 2007, og antallet åsteder som dokumenteres på denne måten dobles hvert år.

Les også: Se de utrolige 360 graders-bildene

– Krever mer ressurser

Selv om Kripos' fotografering ikke kan brukes til å skape 3D-modeller på samme måte som det engelske utstyret, fastholder Gully at også de norske bildene er til god hjelp.

– Vi bruker det gjerne ved dokumentering av uoversiktlige eller vanskelig tilgjengelige åsteder. Det er også nyttig ved åsteder som kan forandres eller fjernes raskt.

Det er foreløpig uvisst når norske politi kan ta i bruk den samme 3D-teknologien som i England, men Gully mener den nye teknikken også har enkelte ulemper.

– 3D-modeller krever omfattende etterarbeid og mye maskinkraft, samtidig som det kreves spesialprogramvare for å bruke sluttproduktet, sier han.