Kamera revolusjonerer kontroller

Nye kameraer langs veiene vil knipe både smuglere, tjuver og de som ikke betaler veiavgiften.

Øl i lasterommet

Nye kameraer vil gjøre det vanskeligere for smuglerne.

Foto: Tollvesenet

De nye kameraene er plassert i vegkanten og leser skiltene på passerende kjøretøy. Så sjekkes det lynraskt via data mot ulike registre. En kontrollpost litt lenger bort stanser bilen dersom det er noe negativt knyttet til bilnummeret.

I over ett år har vegvesenet hatt sju slike kameraer i drift i hele landet. Pressesjef Kjell Bjørn Vinje i vegdirektoratet mener det har revolusjonert kontrollvirksomheten.

Sjekker flere tusen biler i timen

Både tollvesenet og utrykningspolitiet har hatt prøveprosjekter med tilsvarende utstyr.

Politioverbetjent Espen Andreassen hos UP betegner utstyret som svært effektivt, rimelig og et godt redskap blant annet for å få stanset stjålne kjøretøy.

– Vi er veldig fornøyd med bruken av disse kameraene. Det er et veldig effektivt system og det kan kontrollere mange tusen biler i timen. Dette betyr at vi får kontrollert langt flere kjøretøy enn det vi gjør vanligvis når vi vinker inn en og en bil, sier Andreassen.

Han sier det også gir mulighet for å sjekke biler som er interessante for politiet.

Les også:


Effektivt på ubetjente steder

I løpet av våren vil alle politidistriktene i landet få tilsvarende kameraer, sier Andreassen.

Morten Nystuen i Tollvesenet sier flere har smugling som yrke.

Morten Nystuen i Tollvesenet sier flere har smugling som yrke. Han har store forventninger til de nye kameraene.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Så langt har ikke tollvesenet kommet, men et prøveprosjekt som ble gjennomført i Østfold i fjor ga svært lovende resultater ikke minst på de ubetjente grenseovergangene, forteller sjefen for grensekontrollen i Tollregion Øst-Norge, Asle Farberg.

– Vi i tollregionen her med grense mot Sverige, er plaget av en stadig økende alkoholsmulging. Særlig polske har vært i søkelyset. Og disse kameraene har vært til hjelp med å avdekke smugling på ubetjente grenseoverganger, sier Farberg.

Tollsjef Morten Nystuen i Kongsvinger mener at utstyret også krever bemanningsøkning, men har store forhåpninger til de nye systemene.

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Anders Bakkerud Larsen

Klokka 19.45: Nyheter fra Innlandet