Hopp til innhold

"Missing link" funnet

En 47 millioner år gammel jente kan gi oss svaret på hvor vi kommer fra. Norske forskere har funnet "the missing link" i menneskets evolusjonsrekke.

Jørn Hurum og primaten "Ida"
Foto: Kari Gilberg / NRK

På en pressekonferanse i New York 16:30 i dag norsk tid avslørte norske forskere at de har funnet en fossil som er avgjørende for vår evolusjonslære.

- Vi har funnet den eldste og mest komplette primaten noen gang og Naturhistorisk Museum i Oslo skal stille den ut, bekrefter virveldyrpaleontolog og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo Jørn Hurum.

Vår mor?

Fossilen har fått navnet ”Ida”, er 47 millioner år gammel, 70 cm lang og ble kjøpt av en privat samler i Tyskland. "Ida" ble opprinnelig funnet på bunnen av et vann ved gruveområdet Messel sør for Frankfurt i Tyskland. Hun er den mest komplette primaten funnet noen gang og verdens fremste forskere har i all hemmelighet studert "Ida" i to år. De er ikke i tvil om at hun er et nytt ledd i menneskets evolusjonsrekke.

- Stortåa står 90 grader rett ut fra resten av tærne og fingrene hennes har negler i stedet for klør. Det butte ansiktet, de store øynene og den store hjernekassa gjør at vi ikke er i tvil om at dette er en av våre formødre, sier en oppglødd Hurum som har stått i spissen for både kjøpet av "Ida" og forskninga.

Hurum mener dette er et funn av dimensjoner og gjør det mulig å finne ut mer om menneskets utvikling både før og etter "Ida".

Programleder Hanne Kari Fossum møter Jørn Hurum

Programleder i Schrödingers katt Hanne Kari Fossum møtte Jørn Hurum og primaten 'Ida'.

Se intervjuet med Jørn Hurum her

Godt bevart

Primaten er nesten komplett. Bare et ben fra kneet og ned mangler. Forskerne tror "Ida" nettopp hadde forlatt moren sin og gått for å finne vann selv da hun falt ned i et vann. De tror hun pustet inn CO2 som kom opp fra bakken, besvimte og druknet. Deretter ble hun dekket av lag på lag med slam.

- Området hun kommer fra er kjent for godt bevarte fossiler. Likevel er det helt unikt å til og med kunne se hva "Ida" har spist. Vi finner nemlig spor av nøtter i magesekken hennes, bekrefter Hurum.

Dessuten kan de også se at "Ida" hadde en slags form for pels. Hurum forteller at det finnes spesielle bakterier i området rundt Messel som fester seg på de døde dyrene og bryter ned hårene. Bakteriene legger igjen avfallstoffer som gjør at det er lett å se hvordan pelsen har vært. Dette kalles bakteriefotografi.

- Vi har også tatt røntgen av hodet til "Ida" og funnet både melketenner og et ekstra tannsett. Det finnes også et hvitt pulver på knoklene som vi tror er brusk. Dette betyr at Ida ikke var fullvoksen og vi regner med at hun kanskje kunne ha blitt rundt en meter om hun hadde fått levd litt lengre, sier Hurum.

Se Idas fantastiske hjemmeside (ekstern side)

Hurum bekrefter at de på langt nær er ferdig med å studere primaten, men at de så langt mener hun kan plasseres i det tidlige apestadiet i menneskets evolusjonsrekke.

Fossil
Foto: NRK

Mer om primaten "Ida" finner du her (ekstern side)

Video nsps_upload_2009_5_19_19_41_9_1109.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Er Ida «the missing link»?