SPØRSMÅL FRA FINN OLSTAD
Hvordan kan jeg vite om matvarer er genmodifisert? Kan jeg f.eks. stole på at tomatene i matvareforretningen ikke er genmodifisert?
SPØRSMÅL FRA MARIE LERSETH
Hvordan kan man forsikre seg om at maten man spiser ikke er genmodifisert?
SPØRSMÅL FRA TINE BUSK
Det ble da ettertrykkelig formidlet at all gen-modifisert mat skulle merkes tydelig . I tillegg trodde jeg det fortsatt kun gjalt bønner her i Norge. Betyr dette at jeg antagelig har spist - og gitt små barn - genmodifisert mat??? - uten å ane eller ønske det?
SVAR FRA TERJE TRAAVIK
Norge har en av de strengeste genteknologi-lover i verden. Det er dessuten generelt påbud om merking av all genmodifisert mat som selges i Norge. Når det gjelder "råvarer", dvs uprosessert frukt og grønnsaker, skal de godkjennes på individuell basis før omsetning finner sted. Meg bekjent har slik godkjenning hittil aldri vært gitt. I Norge drives ingen kommersiell dyrking av genmodifiserte planter. Som konsument stoler jeg derfor selv på at f.eks. tomater er umodifiserte.
Inntil videre er problemene forbundet med bearbeidete matvarer, "ferdigmat" og snacks. Anslagsvis 70% av alle slike produkter inneholder f.eks. soya, og en lang rekke inneholder mais. Slike tilsetninger kan være, og er ofte, genmodifiserte. Kontrollrutinene er ikke omfattende nok til å undersøke alle enkeltprodukter. Og metodene som er tilgjengelige vil ikke kunne avsløre alle slags aktuelle genmodifiseringer. Det er derfor umulig å vite
om et fritt valgt produkt inneholder genmodifisert plantemateriale. Det er allerede påvist at en del produkter som omsettes i Norge inneholder genmodifisert materiale uten å være merket.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA JAN HERMAN LARSEN
Hvordan kan jeg sikre meg at jeg ikke kjøper genmodifisert mat?
SVAR FRA TERJE TRAAVIK.
I praksis er det bare én måte å være helt sikker på. Det finnes i øyeblikket ingen matplanter eller frukter som er genmodifiserte på det norske marked. Ved å tilberede maten selv fra råvarer løper man altså
ingen risiko i øyeblikket. For ferdigmat og snacks stiller saken seg annerledes. Et betydelig antall produkter har vist seg å inneholde genmodifisert materiale fra f.eks. soya og mais.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA ULF BROX
Hvordan i all verden skal den vanlige forbrukeren kunne vite hvilke frukter og grønnsaker som er genmodifisert?
SVAR FRA TERJE TRAAVIK.
Det er generelt påbud om merking i Norge. Men vi har hverken stor nok kontrollkapasitet eller adekvat metodikk dersom produsenter/omsetningsledd
ønsker å markedsføre genmodifiserte råvarer eller produkter.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA TROND EIDE
Hvordan kan vi som forbrukere vite hvilke varer som er genmod.
Hva kan vi se etter? Er det tillattt med genmod. mat i Norge?
SPØRSMÅL FRA TOM SKOLBEKKEN
Helt enig med ditt innlegg! Vi har dog følgende spørsmål:
Hva er dagens krav til merking av genmanipulert mat?
I hvor stor grad overholder produsentene og forretningene disse bestemmelsene?
SPØRSMÅL FRA THOR G. ANDRESEN
Kan forbrukere i Norge være trygge på at det ikke omsettes genmodifisert mat i Norge og, dersom det eventuelt omsettes slik mat, at denne maten er merket på en slik maate at forbrukerne gjennom varens produktinformasjon blir opplyst at matvaren er genmodifisert ?
SVAR FRA TERJE TRAAVIK:
Det er generelt påbud om merking i Norge. Men vi har hverken stor nok kontrollkapasitet eller adekvat metodikk dersom produsenter/omsetningsledd ønsker å markedsføre genmodifiserte råvarer eller produkter. Det er intet generelt forbud mot gen-mat, men hvert enkelt produkt skal som sagt godkjennes og merkes.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA THEA SOLHOLM
Hvordan kan en vite om maten en kjøper er genmodifisert eller ikke?
SVAR FRA TERJE TRAAVIK.
I praksis er det bare én måte å være helt sikker på. Det finnes i øyeblikket ingen matplanter eller frukter som er genmodifiserte på det norske marked. Ved å tilberede maten selv fra råvarer løper man altså
ingen risiko i øyeblikket. For ferdigmat og snacks stiller saken seg annerledes. Et betydelig antall produkter har vist seg å inneholde genmodifisert materiale fra f.eks. soya og mais.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA TERJE SKOG
Anbefalt litteratur? Jeg er på jakt etter litteratur om temaet. Det bør ikke være for dyptpløyende, men gi grei oversikt og streke opp de viktigste advarslene. I tillegg skulle jeg gjerne lest populærvitenskap om genteknologi generelt. Har du noe å anbefale?
SPØRSMÅL FRA LARS THORSRUD
Jeg er lærer på Mossporten vgs og underviser på VK 1 kokkefag. Interessen om genmodifisert mat og de farer som dette muligens gir i kostholdet er av største interesse.
Vi hadde et foredrag fra Landbruksskolen på Ås vedr. saken. Foredragsholder kom ikke inn på mulige farer/bivirkninger med genmodifisert mat. Har du informasjon om saken er jeg meget interessert i å få tilgang på stoffet.
SVAR FRA TERJE TRAAVIK.
Som vedlegg følger her en artikkel jeg skrev for Nordisk Medicin 1999, forordet til den norske utgaven av en bok av Craig Holdrege, samt teksten til en presentasjonsbrosjyre for forskningsstiftelsen GenØk-Norsk institutt for genøkologi. Den kan kanskje oppklare noen av spørsmålene du sitter med. Du finner også en hel del interessant stoff på internett, f.eks.:
Australian Gene Ethics Network, Genetically Engineered Foods - Safety Problems, RAFI: Welcome to the Rural Advancement Foundat, Greenpeace International, Institute of Science In Society og Third World Network. Disse nettportalene inneholder også pekere til andre relevante steder.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA RUNE ÅSHEIM
Hvordan finner man ut om mat er genmanipulert når man står i butikken?
SVAR FRA TERJE TRAAVIK.
Det har du ingen mulighet til. I praksis er det bare én måte å være helt sikker på. Det finnes i øyeblikket ingen matplanter eller frukter som er genmodifiserte på det norske marked. Ved å tilberede maten selv fra
råvarer løper man altså ingen risiko i øyeblikket. For ferdigmat og snacks stiller saken seg annerledes. Et betydelig antall produkter har vist seg å inneholde genmodifisert materiale fra f.eks. soya og mais.
_________________________________________________
SPØRSMÅL FRA ODD HAVRE
Programmet vedrørende genmodiisert mat var til ettertanke. Eksisterer det noen oversikt over hvilken mat som er genmodifisert?
SPØRSMÅL FRA GERD SOLEM
Er all frukt og grønnsaker genmodifisert?
Det oppfordres til å leve sunt ved å spise mye frukt og grønnsaker, hvordan skal man forholde seg når det ikke er tilrådelig å spise genmodifiserte produkter? Hva kan man spise med trygghet?
Er piller noe alternativ for å få de nødvendige vitaminer?
SPØRSMÅL FRA ERLAND WIK
Så innslaget om ditt arbeid innen genforskning på NRK TV. Som familiefar er jeg en av forhåpentligvis mange som setter pris på at en forsker som deg stiller kritiske spørsmål i denne sammenhengen.
Vet du hvor man kan skaffe en oversikt over hvilke matvarer som man risikerer er genmanipulert?
Har ikke forhandlere informasjonsplikt i en slik sammenheng?
SPØRSMÅL FRA MARIANNE LEIRVIK
Hvilke genmodifiserte matvarer selges i butikkene i Norge? Er de merket, og i så tilfelle hvordan er de merket? Har genmodifisert mat et spesielt "utseende", kan man se det på matvaren (f.eks. helt rette gulrøtter)? Hvordan kan vi være sikker på at mat som ikke er emballert ikke er genmodifisert (f.eks frukt eller grønnsaker)?
SPØRSMÅL FRA HANS AAFLØY
Innslaget sa intet om utbredelsen av "genmat" i Norge.
Så: Hvordan skal en konsument bære seg ad for å unngå "genmat" i butikkene?
SPØRSMÅL FRA FINN THOMASSEN
Hvilke muligheter har jeg som forbruker til å avgjøre om en matvare (eller komponent i matvaren) er genmodifisert? Har myndighetene etablert kontrollordninger -og,finnes det merkekrav som følges opp?
Som konsument setter jeg uhyre stor pris på at fagfolk stiller kritiske spørsmål og roper et varsku. Takk for det!
SPØRSMÅL FRA ANDREAS KNISPEL
Hvordan kan vi vite om tomatene vi kjøper er genmodifiserte eller ikke? Jeg synes det ville være berettiget om media ville presse myndighetene til merking av genmodifiserte grønnsaker.
Forøvrig vil jeg gjerne sende en honnør til prof. Terje Traavik for hans initiativ.
SPØRSMÅL FRA TROND
Jeg bare lurer på hvordan man i dagens samfunn kan finne ut om noe virkelig ER genmodifisert, jeg tenkre da på de siste ukene hvor det er gjort oppdagelser i tre midler omsatt i Norge, som inneholdt Genmodifisert Soya..
hvorav ikke noen av disse var merket med dette.
Jeg er fulstendig med på ditt standpunkt om holdningsendring, men jeg bare spør: "hvordan kan man snu ryggen til genmodifiserte produkter, om man ikke vet at de inneholder dette?"
SPØRSMÅL FRA STEINAR AASDAHL
Hvordan er gen-modifisert mat merket, og kan en stole på at mat som ev. ikke er merket som mod., virkelig ikke er gen-modifisert?
SPØRSMÅL FRA MARIT SIMONSTAD
Hvordan kan jeg vite / se om frukt og grønnsaker som ligger i disken er genmodifiserte ? Er det kanskje slik at vi bør holde oss unna all utenlandsk frukt for å være sikre på at vi "demonstrerer" vår movilje ??
SPØRSMÅL FRA KIRSTI KÖHLER
Hvilke produkter er genmodifisert i dagligvarehandelen i dag?
Er disse produktene eventuelt merket, og hvordan?
SVAR FRA TERJE TRAAVIK.
Nei det finnes ingen komplett liste. Men Statens næringsmiddletilsyn har lister over en del produkter som har vært testet, og hvor det er påvist
genmodifisert plantemateriale. I praksis er det bare én måte å være helt sikker på. Det finnes i øyeblikket ingen matplanter eller frukter som er genmodifiserte på det norske marked. Ved å tilberede maten selv fra
råvarer løper man altså ingen risiko i øyeblikket. For ferdigmat og snacks stiller saken seg annerledes. Et betydelig antall produkter har vist seg å inneholde genmodifisert materiale fra f.eks. soya og mais.
Det er generelt påbud om merking i Norge. Men vi har hverken stor nok kontrollkapasitet eller adekvat metodikk dersom produsenter/omsetningsledd
ønsker å markedsføre genmodifiserte råvarer eller produkter.
Forhandlerne, grossister og detaljister, har ingen andre info-kanaler ennoss andre. Men de kan selvsagt be om garantier for umodifiserte råvare og produkter fra produsenter. Dette har en rekke supermarkedkjeder i UK gjort, og med godt resultat.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA GUNNAR FJELL
Hva er forskjellen på genmodifisering og genmanipulering? Hvor kan man finne mer info. om dette tema?
SVAR FRA TERJE TRAAVIK.
I forbindelse med genmat er dette i praksis synonyme begreper. Jeg viser ellers til tidligere svar med henvisninger til artikler og web-sider.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA DAG HELLERUD
Jeg er helt enig med prof.Traavik at genmodifisert mat bør stoppes til vi vet mer om hva som kan skje med naturen om dette fortsetter. Tenker ikke bare på oss mennesker, men naturen som helhet.
Jeg er imot å "tukle" med naturen, hvis vi "tukler" med den, kan det få uanede konsekvenser for alt liv på jorden. Etter mitt syn er dette en farlig vei å slå inn på.
ps.: Jeg er eple/plommedyrker, og kommer aldri til å plante genmodifiserte arter i min hage. Håper vi blir hørt!
SVAR FRA TERJE TRAAVIK.
Vi er fullstendig på "samme lag". Det er godt at noen tenker sammenhenger og helhet!
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA AMDERS HAGEN
Er det noen som helst risiko forbundet med matprodukter som inneholder proteiner produsert fra genmanipulerte mikroorganismer?
SVAR FRA TERJE TRAAVIK.
Jeg kan bare svare ut fra et teoretisk, føre-var prinsipp, synspunkt. Dersom det dreier seg om enkeltproteiner renset til homogenitet, er faren
stort sett den samme som for proteiner produsert fra umodifiserte mikroorganismer. Jeg understreker "stort sett", fordi det i eksperimenter er påvist endringer i selve proteinet som følge av genmodifiseringen. Men
dreier det seg om konsentrater av proteiner fra genmodifiserte mikroorganismer er det påvist både endringer i de innbyrdes mengdesforhold av naturlig forekommende substanser,og "nye", noen ganger giftige,
produkter i mikroorganismene. Disse vil ikke bli funnet ved standard kontroll-prosedyrer.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA OLE NARVERUD
Jeg har hatt brukbar virkning av å bruke HERBALIFE-produkter siden i høst, og har også av den grunn anbefalt dette til andre, siden jeg selv har tatt av ca. 7 kg.
I tillegg til urtete + div. vitamin, fiber og cellu-loss tabletter, består min diett av protein-pulver som skal blandes i f.eks. stavmixer sammen med juice, banan m.m. Dette pulveret har det i den senere tid vært en del avis-skriverier om, p.g.a. at det inneholder gen-modifisert soya. Hva vil dette egentlig si, er dette rett og slett farlig ?!Jeg ble noe bekymret etter ditt innslag på "Schrødingers Katt".
SPØRSMÅL FRA ELISEMARIE KRINGEN
Jeg har brukt proteindrikk fra Herbalife over en lengre periode - 1,5 år. Det har nå kommet fram at produktet inneholder genmodifisert sOyaprotein. Mengden av de genmodifiserte soyaproteinene er ikke kjent. Herbalife forsikrer at dette ikke er farlig. Jeg har hatt svært positiv virkning av produktene fra Herbalife, både når det gjelder vektreduksjon og allmenn helse forøvrig. Jeg har i det siste året brukt det nærmest som kosttilskudd og vektstabiliserende produkt. Hva skal jeg tro på - og hvor "farlig" er dette? kan jeg fortsatt bruke proteindrikken? Er innholdet godt nok kjent i tablettene fra Herbalife?
SVAR FRA TERJE TRAAVIK
Jeg kan ikke svare spesifikt på spørsmålet ang. Herbalife-produkter. Som jeg prøvde å indikere i TV-programmet finnes det ikke bevis for at gen-mat er "farlig". Det dreier seg om en rekke teoretiske, uavklarte problemstillinger som kan (understreket) innebære helse- og miljø-risiki.
Dersom du vil sette deg nærmere inn i disse, viser jeg til tidligere svar med henvisning til artikler og web-sider.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA GRETE
Jeg vil gjerne vite hva som er farlig dersom jeg spiser genmodifisert mat, f.eks genmodifisert soyaprotein.
SPØRSMÅL FRA KARI KROGSMYR
Jeg har en datter på 14 mnd. med melkeallergi. Hun drikker Nutramigen som er laget av mais. Det står at maisen er modifisert. Hva betyr det, og kan det medføre risiko for henne å drikke denne maismelken?
Jeg lurer også på om produkter som maisgrøt, og soya margarin er genmodifisert? medfører dette i tilfelle noen risiko?
SVAR FRA TERJE TRAAVIK.
Jeg kan ikke svare spesifikt på spørsmålet ang. Nutramigen. Som jeg prøvde å indikere i TV-programmet finnes det ikke bevis for at gen-mat er "farlig". Det dreier seg om en rekke teoretiske, uavklarte
problemstillinger som kan (understreket) innebære helse- og miljø-risiki.
Dersom du vil sette deg nærmere inn i disse, viser jeg til tidligere svar med henvisning til artikler og web-sider.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA INGER MARIE ROSØ
Hva er genmodifisering og hva er genmanipulering, og hva er da forskjellen på disse?
SVAR FRA TERJE TRAAVIK
I forbindelse med "gen-mat" brukes de som synonyme begreper.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA EGIL SEV. ERICHSEN
Hvor streng er kontrollen med genmodifiserte matvarer her i landet? Jeg mener og ha sett programmer på TV hvor det er tatt stikkprøver i butikker hvor de har funnet matvarer som inneholder genmodifiserte produkter. Disse har vært meget dårlig merket, eller ikke merket over hode.
Hva med produkter fra for eksempel Mills og Toro? Hvor får de sine soyaprodukter fra som de bruker i suppene?
SPØRSMÅL FRA ELIN AUNE
Jeg vil for envher pris unngå å spise genmanipulert mat, og vil derfor vite om det selges slike produkter i Norge. Er spesielt skeptisk til "tilsynelatende feilfrie" tomater bl.a. Er takknemlig for svar.
SVAR FRA TERJE TRAAVIK.
Norge har en av de strengeste genteknologi-lover i verden. Det er dessuten generelt påbud om merking av all genmodifisert mat som selges i Norge. Når
det gjelder "råvarer", dvs uprosessert frukt og grønnsaker, skal de godkjennes på individuell basis før omsetning finner sted. Meg bekjent har slik godkjenning hittil aldri vært gitt. I Norge drives ingen kommersiell dyrking av genmodifiserte planter. Som konsument stoler jeg derfor selv på at f.eks. tomater er umodifiserte.
Inntil videre er problemene forbundet med bearbeidete matvarer, "ferdigmat" og snacks. Anslagsvis 70% av alle slike produkter inneholder f.eks. soya, og en lang rekke inneholder mais. Slike tilsetninger kan være, og er ofte, genmodifiserte. Kontrollrutinene er ikke omfattende nok til å undersøke alle enkeltprodukter. Og metodene som er tilgjengelige vil ikke kunne avsløre alle slags aktuelle genmodifiseringer. Det er derfor umulig å vite om et fritt valgt produkt inneholder genmodifisert plantemateriale. Det er allerede påvist at en del produkter som omsettes i Norge inneholder genmodifisert materiale uten å være merket.