Etter å ha fullført historien første solodykk til verdens dypeste punkt, var det en ydmyk Cameron som prøvde å fortelle om opplevelsen.

– Bunnen var helt konturløs og uten særpreg. Jeg følte meg totalt isolert fra menneskeheten, og det gikk opp for meg hvor liten man er nede i dette store, svarte, ukjente og uoppdagede stedet, sa han ifølge Huffington Post.

Så få livstegn

Challenger-dypet i Marianerbukten er verden dypeste punkt og ligger på 10 700 meter. Derfor krevde ekspedisjonen lange forberedelser og en spesialdesignet u-båt for at Cameron skulle være i stand til å nå havbunnen. Men oppdageren så ingen store tegn på liv i løpet av rekorddykket.

– De eneste skapningene jeg så var noe små reke-lignende skapninger, forklarte han den oppmøtte pressen.

På pressekonferansen svarte regissøren unnvikende på spørsmål om han ville la seg inspirere av opplevelsene til å lage en ny film.

– Alt jeg har sett under vann kan komme ut som noe jeg jobber videre med. Men det er for tidlig å gi noe svar på det spørsmålet alt nå.

James Cameron tilbake fra Marianergropa - James Cameron tilbake fra dykket i Marianergropa. - Foto: MARK THIESSEN / AFP

James Cameron tilbake fra dykket i Marianergropa.

Foto: MARK THIESSEN / AFP

Erfaren oppdager

Cameron er den første til å ha utført et solodykk ned Challenger-dypet. Kun én ekspedisjon har vært på bunnen tidligere, og det var helt tilbake i 1960 med oppdagerne Don Walsh og Jacques Piccard .

Undervannsekspedisjoner har vært en brennende interesse for Cameron helt siden guttedagene. Han har gjort 72 dykk i løpet av karrieren, inkludert 12 dykk som en del av forbredelsene til å lage Titanic.

– De fleste kjenner meg sikkert som regissør, men havet og oppdagelser har vært en sterk drivkraft gjennom hele livet, sier han.