Dette så Cameron under dykket

De første bildene av James Camerons rekorddykk er offentliggjort. Regissøren så ingen tydelige tegn på liv, og ble overveldet av isolasjonen han opplevde.

Etter å ha fullført historien første solodykk til verdens dypeste punkt, var det en ydmyk Cameron som prøvde å fortelle om opplevelsen.

– Bunnen var helt konturløs og uten særpreg. Jeg følte meg totalt isolert fra menneskeheten, og det gikk opp for meg hvor liten man er nede i dette store, svarte, ukjente og uoppdagede stedet, sa han ifølge Huffington Post.

Så få livstegn

Challenger-dypet i Marianerbukten er verden dypeste punkt og ligger på 10 700 meter. Derfor krevde ekspedisjonen lange forberedelser og en spesialdesignet u-båt for at Cameron skulle være i stand til å nå havbunnen. Men oppdageren så ingen store tegn på liv i løpet av rekorddykket.

– De eneste skapningene jeg så var noe små reke-lignende skapninger, forklarte han den oppmøtte pressen.

På pressekonferansen svarte regissøren unnvikende på spørsmål om han ville la seg inspirere av opplevelsene til å lage en ny film.

– Alt jeg har sett under vann kan komme ut som noe jeg jobber videre med. Men det er for tidlig å gi noe svar på det spørsmålet alt nå.

James Cameron tilbake fra Marianergropa

James Cameron tilbake fra dykket i Marianergropa.

Foto: MARK THIESSEN / AFP

Erfaren oppdager

Cameron er den første til å ha utført et solodykk ned Challenger-dypet. Kun én ekspedisjon har vært på bunnen tidligere, og det var helt tilbake i 1960 med oppdagerne Don Walsh og Jacques Piccard .

Undervannsekspedisjoner har vært en brennende interesse for Cameron helt siden guttedagene. Han har gjort 72 dykk i løpet av karrieren, inkludert 12 dykk som en del av forbredelsene til å lage Titanic.

– De fleste kjenner meg sikkert som regissør, men havet og oppdagelser har vært en sterk drivkraft gjennom hele livet, sier han.

Om noen år kan det hende du har på deg klær produsert ved hjelp av bakterier, eller klær som reparerer seg selv. Det enorme klesforbruket vårt tyner jordas ressurser, og nå leter forskere etter alternative tekstiler.
Orienteringsevnen blir bl.a satt på prøve i dagens program, når deltakerne må spille krokett i blinde, med seg selv som ball! Vi møter også den blinde 18-åringen Dave Janischak, som orienterer ved hjelp av sin egen sonar, tungen! (2:6)
Norsk dokumentarserie. Folkeopplysningen ser på fenomenet matallergi og intoleranse. En million nordmenn oppgir at de har matallergi eller er intolerante, men hvorfor tåler vi ikke lenger melk og brød? Programleder Andreas Wahl blir kurert for egne brødtraumer hos en kinesiolog og sender kjernesunne Eva til allergitesting på alternativmarkedet. Sesong 2 (4:6)