Hopp til innhold

- Rart med internett uten Facebook

En skoleklasse med 15-åringer ble utfordret til å prøve hvordan nettet fungerte i sin aller spedeste barndom. Internett anno 1995 viste seg å bli en vrien nøtt å knekke for Facebook-generasjonen.

Skoleelever

15-åringene Eirik og Ranghild ser ikke helt poenget med internett uten Facebook.

Foto: Kristian rostad / NRK

Mye har skjedd siden søkemotoren Kvasir ble lansert av det lille selskapet Oslonett på midten av nittitallet. Da var Kvasir en manuelt redigert innholdskatalog, med oversikt over alle nettsider som eksisterte i 1995.

Kvasir lot dagens Facebook-generasjon ta en reise tilbake i tid for å se hvordan nettet var helt i starten. Påkoblingsstøyen til modemet var en enkel pris å betale for litt nettid i 1995, men i dag fremkalte den mer hoderysting enn nostalgiske følelser.

  • Hør:

    Modem som ringer opp internettforbindelse

Vrient med nettsurfing

Elevene fra Kastellet skole på Nordstrand i Oslo fikk prøve å surfe på 1995-versjonen av internett, og det tok litt tid før de fant flyten med den gamle teknologien.

– Det er skikkelig vanskelig å finne frem. Designet er helt rart og oppsettet er uvant. Men det ble lettere når vi fikk prøvd litt, forklarer Benedicte Engesland og Celine Skulsrud til NRK.no.

Dagbladet på nett i 1995

Slik så Dagbladets nettutgave ut i 1995.

Foto: Kvasir

Savnet Facebook

Elever gammel PC

Internett bød på helt andre utfordringer med 1995-versjonen.

Foto: Kristian Rostad / NRK

Internett uten Facebook, MSN eller blogger viste seg å være en lite salgbar vare til dagens 15-åringer.

– Jeg husker at vi hadde en sånn PC hjemme da jeg var liten, så jeg kjenner det litt igjen. Men det er liksom ikke så mye å gjøre på nettet med den her, syns Ragnhild Kyvik Bauge.

– Dette er veldig annerledes enn hva jeg er vant til og jeg kan ikke helt se for meg internett uten Facebook, forklarer klassekamerat Eirik Jørgensen.

– Jeg ville nok ha savnet kontakt med venner og bloggen min mest om jeg måtte tilbake til 1995-versjonen, forteller han.

Blir abstrakt for 15-åringene

Steinar Kjærnsrød er en av gründerne bak Kvasir og har sett nettets utvikling på nært hold.

– Dagens 15-åringer har vokst opp med å være på nett, så de har et helt annet forhold til det enn vi som er eldre. Så å si alle 15-åringer i dag har Facebook-profiler og bruker nettet aktivt. Av den grunn blir det nok litt abstrakt for dem å forholde seg til teknologi som oppleves som så gammel, forklarer nettpioneren.

Steinar Kjærnsrød

Internettpioneer Steinar Kjærnsrød

Foto: Kristian Rostad / NRK

Kjærnsrød forteller at det ikke så mange år siden det var mulig å en helhetlig oversikt over alt som befant seg på nettet. Dette er i dag en umulighet da det dukker opp millioner av nye sider daglig.

– Nettleseren Mosaic publiserte en liste over alle nye nettsider som hadde kommet til en gang i måneden. På listen var det under 200 navn, så på den tiden kunne man fint ha oversikten over alt som fantes på nettet.

– Men problemet var jo at det som fantes, ikke var spesielt spennende, så nytteverdien av nettet er en helt annen i dag, avslutter Kvasir-gründeren.