Hopp til innhold

Ukraina i skyggen av Syria – toppmøte i Paris i ettermiddag

MOSKVA (NRK): Lederne for Ukraina, Russland, Frankrike og Tyskland møttes i Paris i ettermiddag for å forsøke å få til en politisk løsning på krisen i øst-Ukraina. Gjennomføringen av lokalvalg kan avgjøre om det blir fred eller fortsatt konflikt.

Lederne fra Russland, Ukraina, Tyskland og Frankrike møttes til samtaler i Paris i ettermiddag.

Lederne for Russland, Ukraina, Tyskland og Frankrike møttes til samtaler i Paris i ettermiddag.

Foto: POOL / Reuters

Mens bombene faller over Syria dro den russiske presidenten Vladimir Putin i dag til Paris for et møte i den såkalte Normandie-gruppen, der Russland, Ukraina, Frankrike og Tyskland forsøker å finne en løsning på den snart to år lange krisen i Ukraina.

Ifølge den franske presidenten François Hollande så var det enighet på møtet om at lokalvalgene i de separatistkontrollerte områdene, bør utsettes til over nyttår.

Skal garanteres immunitet

Talsmannen for den russiske presidenten Vladimir Putin, Dmitrij Pesjkov, sier at Russland skal gjøre sitt for å få separatistene til å gå med å utsette valgene.

Ifølge Minsk-avtalen fra februar, skal disse valgene skje under internasjonal overvåking og i tråd med ukrainske lover.

Hollande sa på en pressekonferanse etter kveldens møte at i forbindelse med valgene, så skal alle kandidater være garantert immunitet.

Dette kan sikre at mange av lederne for separatistene sikres mot straffeforfølgelse fra regjeringen i Kiev, noe som har vært et viktig krav fra dem.

Vilje til å finne løsninger

Møtet skjer samtidig som våpnene har stilnet langs den mer enn 400 kilometer lange frontlinjen øst i Ukraina, og der partene denne uken ble enige om å dra tunge våpen tilbake.

Mer enn et halvt år etter at de samme fire landene i den hviterussiske hovedstaden Minsk ble enige om et veikart for fred, så ser det nå altså ut til at det er en noe større vilje blant partene i konflikten til å finne fram til løsninger.

Det ukrainske parlamentet vedtok i slutten en lov som gir de to østlige fylkene Luhansk og Donetsk større selvstyre, noe som er et av kravene i avtalen fra Minsk.

Men dette ble gjort uten at det hadde vært samtaler direkte mellom «Folkerepublikkene Donetsk og Luhansk», som er kontrollert av russiskstøttede separatister. Minsk-avtalen er uklar på om slike samtaler er en forutsetning for å få til en løsning, og mangelen på tillit mellom partene er akkurat nå det største hindrer for å få til fred.

Manglende tillit

Avtalen sier at det skal det også gjennomføres lokalvalg i disse områdene i tråd med ukrainsk lov og under internasjonal observasjon. Men «Folkerepublikkene» har sagt at de vil gjennomføre egne valg 18. oktober og 1. november, noe den ukrainske regjeringen kaller en provokasjon og et nådestøt for fredsprosessen.

Den russiske presidenten Vladimir Putin sa torsdag at det er framgang i fredsprosessen, men han anklaget samtidig den ukrainske regjeringen for ikke å oppfylle andre deler av Minsk-avtalen.

Når lokalvalgene er gjennomført skal ukrainske myndigheter igjen få kontroll over grensen mot Russland.

SISTE NYTT

Siste nytt