NRK Meny
Normal

Avtale i Ukraina: Våpnene trekkes unna frontlinjen

MOSKVA (NRK): Partene i Ukraina-konflikten er enige om å dra alle tyngre våpen bort fra frontlinjen. Samtidig kommer det ubekreftede meldinger om at Russland trekker ut offiserer og spesialsoldater fra konfliktområdet.

Ukrainske strifdsvogner

Disse ukrainske stridsvognene nær byen Popasna må nå trekkes lenger vekk fra fronten.

Foto: Morten Jentoft

Midt i støyen om Russlands militære bombing i Syria, er det framgang i arbeidet for fred i Ukraina.

Seint tirsdag kveld kunngjorde Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), at partene har skrevet under en avtale om å minske spenningen øst i landet.

Alle våpen skal trekkes tilbake, slik at de står minst 15 kilometer fra frontlinjen.

Dette gjelder også stridsvogner og bombekastere, opplyser OSSEs spesialutsending til området, Martin Sajdik.

Første steg av tilbaketrekningen skal skje i løpet av 17 dager, ifølge utsendingen fra den såkalte folkerepublikken Luhansk, Vladislav Deinego.

Hele tilbaketrekningen skal være unnagjort i løpet av 42 dager.

Vladislav Deinego

Vladislav Deinego har representert 'Folkerepublikken Luhansk' under forhandlingene i Minsk

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Håpet styrkes

Både ukrainske myndigheter og de prorussiske separatistene sier at dette er en svært viktig avtale som kan åpne for en mer varig fredsløsning, i tråd med avtalen som ble inngått i Minsk i februar i år.

Men presidenten i «Folkerepublikken Donetsk», Aleksandr Zakhartsjenko, hevder at hans styrker først vil trekke seg tilbake når det er helt slutt på skytingen fra de ukrainske regjeringsstyrkene, melder nyhetsbyrået DAN.

Etter at partene ble enige om å la våpnene tie i forbindelse med skolestarten første september, har det stort sett vært stille langs den mer enn 400 kilometer lange frontlinjen i fylkene Luhansk og Donetsk øst i Ukraina.

Konflikten har trolig krevd mellom sju og åtte tusen menneskeliv.

Når våpnene nå trekkes vekk, styrkes håpet om en mer langsiktig løsning på konflikten.

Mulig løsning

Også den ukrainske nettavisen Ukrainske Pravda kunngjør nyheter som kan tyde på at Russland ser for seg en løsning på konflikten.

«Russland trekker nå ut offiserer og spesialsoldater som har vært sendt inn i de separatistkontrollerte områdene», melder avisen, og viser til kilder som står nær det ukrainske forsvaret.

Russiske myndigheter har hele tiden nektet for at de har soldater inne i Ukraina, men denne uken startet rettssaken mot to elitesoldater som ukrainerne tok til fange i mai. Begge to har innrømmet at de ble sendt på oppdrag inn i Ukraina.

Omstridte lokalvalg

Den neste utfordringen blir nå lokalvalgene, som etter planen skal gjennomføres over hele Ukraina 25. oktober.

De prorussiske separatistene sier de vil gjennomføre egne valg 18. oktober og 1. november, noe ukrainske myndigheter sier er helt uakseptabelt.

I Minsk-avtalen står det også klart at disse valgene skal gjennomføres i tråd med ukrainske lover.

Forhandlerne fra OSSE jobber derfor nå på spreng for å finne fram til et kompromiss som igjen kan åpne for at Ukraina får kontroll over hele grensen mot nabolandet Russland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt