Hopp til innhold

Sør-Sudan: Jobber intenst for nye fredsforhandlinger

Det jobbes intenst i kulissene for at forhandlingene om en fredsavtale for Sør-Sudan skal fortsette, ifølge kilder NRK har snakket med. Fredssamtalene ble avsluttet uten en avtale tidligere i dag.

SOUTHSUDAN-UNREST/ South Sudan's President Kiir gestures as he leaves after attending peace talks with the South Sudanese rebels in Ethiopia's capital Addis Ababa

Sør-Sudans president, Salva Kiir, forlot fredsforhandlingene i Etiopia tidligere i dag.

Foto: TIKSA NEGERI / Reuters

President Salva Kiir og opprørsleder Riek Machar har sittet i forhandlinger i Etiopias hovedstad, Addis Abeba, denne uka i et forsøk på å danne en samlingsregjering etter nesten 15 måneders borgerkrig.

Men forhandlingene i Addis Abeba var en fiasko, og ble den siste av fem forhandlingsrunder som regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD har hatt hovedansvaret for. Troikaen med USA, Storbritannia og Norge har i 14 måneder bistått under forhandlingene.

Les også: Sør-Sudan: Ingen fredsavtale

SOUTHSUDAN-UNREST/ South Sudan's rebel leader Machar talks to the journalists after attending peace talks with South Sudan's President Kiir in Ethiopia's capital Addis Ababa

Sør-Sudans opprørsleder Riek Machar.

Foto: TIKSA NEGERI / Reuters

Ønsker mer press på partene

Nå ber disse gruppene om forsterkninger. Etter det NRK erfarer, foregår det nå et intenst arbeid for at Den afrikanske union skal bruke sin makt og innflytelse som mekler, sammen med IGAD. Troikaen forsøker også å få med seg EU og Kina for å kunne legge mer press på partene ved forhandlingsbordet. Nå i kveld er det dette som diskuteres i Addis Abeba, der Riek Machar og Salva Kiir nok en gang forlot forhandlingsbordet "uten å overkomme eget maktbegjær", slik en kilde uttrykte det til NRK.

Hvis det nåværende forhandlingsapparatet lykkes i å få disse forsterkningene, så settes en ny tidsfrist til 9 april for at partene skal bli enige om en samlingsregjering. Om dette er nok for at FN vil la være å iverksette sanksjonene som ble vedtatt av Sikkerhetsrådet, gjenstår å se.

Kampene i Sør-Sudan startet i desember 2013 etter at president Salva Kiir anklaget visepresident Riek Machar for å prøve å gjennomføre et statskupp.

Flere titusen har blitt drept og rundt 1,5 millioner mennesker har blitt drevet på flukt som følge av konflikten.

Les også: Norge truer med sanksjoner mot ledere i Sør-Sudan

SISTE NYTT

Siste nytt