Hopp til innhold

Sa opp som israelsk stabssjef – nå jobber han for en palestinsk stat

JERUSALEM (NRK): – Norge må anerkjenne Palestina som egen stat, sier en tidligere israelsk toppdiplomat til NRK. Han er svært skuffet over at Norge ikke har gjort som Sverige i denne saken.

Alon Liel

Alon Liel er tidligere israelsk ambassadør i Sør-Afrika og stabssjef i det israelske utenriksdepartementet, men har nå trukket seg fra jobben og levert inn sitt diplomatpass i protest mot israelsk politikk.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– Vi er veldig skuffet. For oss er ikke dette den norske tradisjonen om å slåss for menneskerettigheter, og å slåss mot urettferdighet. Jeg håper Norge finner tilbake til seg selv, sier Alon Liel til NRK i Jerusalem.

Leverte inn diplomatpasset i protest

Han er tidligere israelsk ambassadør i Sør-Afrika og stabssjef i det israelske utenriksdepartementet, men har nå trukket seg fra jobben og levert inn sitt diplomatpass i protest mot israelsk politikk.

Etter at Sverige offisielt anerkjente Palestina, og det britiske parlamentet gjorde det samme, bestemte han seg med flere andre fredsaktivister for å forsøke å få flere land til å anerkjenne Palestina som egen stat.

Nå oppfordrer han Det norske arbeiderpartiet som opposisjonsparti til å få til en avstemning i Stortinget så lenge den norske regjeringen ikke vil anerkjenne en palestinsk stat.

Liel understreker at det er den eneste måten for å redde en tostatsløsning, og hindre at Israel blir en apartheidstat.

Apartheid-stat

– Vi har ikke noe tid å kaste bort. Hvis det ikke er på plass en palestinsk stat om ett eller maksimum to år, vil det aldri bli noen palestinsk stat, sier Liel.

Han mener dette er viktigere enn den nåværende tilstanden på palestinsk side der president Mahmoud Abbas` styre er omstridt, og det nå er ni år siden han ble valgt. Det har ikke vært gjennomført noe presidentvalg siden det.

For Liel er det åpenbart at partene ikke klarer dette alene, og han håper at Europa kan lede an.

– Jeg vet veldig godt at vi ville hatt apartheid i Sør-Afrika fortsatt hvis ikke Sverige og Norge systematisk hadde startet å jobbe mot det på 1970-tallet. Etter at de skandinaviske landene beredte grunnen, fulgte resten av Vest-Europa etter, sier han.

Det franske parlamentet skal tirsdag i neste uke stemme over anerkjennelse. Det er ventet at det blir flertall for anerkjennelse, men også en sterk nei-side.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu kaller avstemningen et alvorlig feilgrep.

SISTE NYTT

Siste nytt