Hopp til innhold

Ukrainsk regional leder ber om russisk hjelp

Lederen for regionmyndighetene på Krim-halvøya ber Russlands president Vladimir Putin om hjelp. Fra Moskva er svaret at de ikke vil overse et slikt ønske.

Vakt utenfor parlamentet i Simferopol

Utenfor parlamentet i Simferopol står det væpnede vakter. Det er ikke kjent hvem de er.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

Kontrollpost Krim-halvøya

Væpnede menn uten merker på uniformen tok kontroll over flyplassene og flere veier på Krim-halvøya fredag.

Foto: VIKTOR DRACHEV / Afp

Samtidig som det ukrainske militæret er satt i høyeste beredskap ber den nyvalgte lederen Putin om å gjeninnføre ro og orden på halvøya i Svartehavet.

– Beboernes liv og sikkerhet er mitt ansvar. Derfor ber jeg Vladimir Putin om hjelp, sa Sergij Aksynov i en uttalelse som ble sendt på statlig russisk TV. Han leder det største russiskvennlige partiet på Krim-halvøya.

Han sa ikke noe mer konkret om hva slags hjelp han ønsket.

Fra Moskva kom svaret lørdag morgen om at Russland ikke vil overse et slikt ønske om hjelp.

En talsmann for Kreml sier at Russland ikke vil snu ryggen til når myndighetene på Krim-halvøya ber om hjelp.

– De som ikke følger ordre må forlate

Patruljerer i sentrum av Simferopol

I sentrum av Simferopol patruljerer menn med den sovjetiske marinens flagg.

Foto: STRINGER / Reuters

Aksyonov understreker at alle sikkerhetsstyrker på Krim er underlagt hans kontroll.

– Som statsminister på Krim har jeg besluttet at alle sikkerhetsenheter, fra innenriksdepartementet, fra sikkerhetspolitiet, fra hæren, marinen og fra grensemyndighetene, legges direkte under meg. Jeg har beordret alle enheter om å overholde mine direktiver. Alle som ikke gjør det, blir bedt om å forlate sikkerhetstjenesten, sa Aksyonov i talen sin.

Landets fungerende statsminister sier at Ukraina ikke vil dras inn i en konflikt gjennom Russlands provokasjoner.

Samtidig har Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov bedt Putin stanse provokasjonene, men Moskva avviser å ha hatt noe med det som skjer å gjøre.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Uro på Krim-halvøya» i nytt vindu

Væpnede menn patruljerer Simferopol

Ifølge journalister i regionhovedstaden på Krim-halvøya skal flere væpnede menn patruljere gatene i sentrum av byen. Le Figaros reporter på stedet skriver at selv om de ikke sier hvor de kommer fra, så er det ingen hemmelighet at de er russiske soldater.

Torsdag morgen gikk væpnede menn inn i parlamentsbygningen i Simferopol. Lørdag morgen stod det væpnede vakter utenfor bygningen.

Ukrainas forsvarsminister sier at Russland har sendt 6 000 soldater inn i Ukraina.

Landets fungerende president sammenligner situasjonen med da russiske styrker gikk inn i de georgiske utbryterregionene Abkhasia og Sør-Ossetia i 2008 i kjølvannet av en georgisk militær mobilisering mot Sør-Ossetia.

Turtsjynov gir Russland skylden for konflikten med Georgia.

Tidlig fredag morgen tok ukjente bevæpnede menn kontroll over de to flyplassene på Krim-halvøya.


Den russiske svartehavsflåten har sin hovedbase i Sevastopol like ved Belbek, men russiske myndigheter avviser at det er deres styrker som har okkupert flyplassen. Det kan være paramilitære grupperinger som ønsker sterkere tilknytning til Russland som står bak.

Den russiske ambassadøren til EU, Vladimir Tsjizhov, avviser imidlertid ifølge Euronews at Russland har sendt flere soldater til Krim.

Det store flertallet av befolkningen på Krim er prorussiske og negative til de nye makthaverne i Kiev.

Russisk gassgjeld

Den russiske energikjempen Gazprom sier Ukraina skylder 9,3 milliarder kroner ubetalte gassregninger og at lander derfor trolig ikke kan beholde gassrabatten det har fått.

– Vi har gode forbindelse til Ukraina, og transitten av gass gjennom landet fungerer fint. Men de er nødt til å betale for gassen. Gjelden er på 1,6 milliarder dollar (9,3 milliarder kroner), og det er enormt mye, sier Gazprom-talsmann Sergej Kuprijanov til nyhetsbyrået RIA Novosti.

– Med en så stor gjeld er det ikke sikkert at Ukraina kan fortsette å få rabatten som landet nå nyter godt av. For den forutsetter at regningene betales i tide, sier talsmannen.

Ukraina og Russland har det siste tiåret vært i flere «gasskriger». Men etter at Viktor Janukovitsj i november i fjor snudde ryggen til en EU-avtale og i stedet inngikk en vennskapspakt med russerne, har landet blant annet fått reduserte priser på gassen som landet kjøper fra sin mektige nabo.


SISTE NYTT

Siste nytt